DomovKulturaKino Otok letos praznuje

Kino Otok letos praznuje

KulturaNaši krajiNoviceSlovenija Preglej vse novice
Deli vsebino

Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, ki bo potekal med 5. in 9. junijem, letos praznuje 15. obletnico. Med 23. majem in 22. junijem pa bodo poletje odpirala satelitska kinootoška mesta Ljubljana, Koper, Tolmin, Cerknica, Sežana in Idrija.

Organizatorji bodo letošnji filmski program, gostujoče režiserje, igralce in druge filmske ustvarjalce ter novosti in poudarke letošnjega festivala v sredo, 22. maja, ob 11. uri predstavili v Kinodvoru v Ljubljani, v četrtek, 23. maja, ob 12. uri pa v Galeriji Plac Izolanov v Izoli. Ravno na dan izolske predstavitve bo festival že razpel velika platna v Cerknici. Na Vrtu galerije Krpan v Cerknici bo ob 21. uri na ogled film Starodavni gozdovi litovskega filmskega ustvarjalca Mindaugasa Survile.

Film Starodavni gozdovi

Le dva dni kasneje se bo otoško dogajanje preselilo v Koper. Filmska večera v Kopru, zbrana pod imenom Otok v Kopru, se bosta odvila na Vrtu Pokrajinskega muzeja Koper (v primeru dežja v Pokrajinskem muzeju).

V soboto, 25. maja, bo ob 21. uri projekcija filma Tomos: Narejeno v Jugoslaviji, ki sta ga ustvarila novinarka Nataša Mihelič in režiser Peter Leban v produkciji TV Koper. Film o Tomosu je kulturološka in sociološka, vrtoglava in zabavna ter pronicljiva in nostalgična raziskava fenomena tovarne vozil Tomos, ki je v povojno opustošeno obmorsko regijo prinesla globalno zgodbo, njena dediščina pa med obalnim prebivalstvom močno odmeva še danes.

Naslednji večer, 26. maja, bo ob 21. uri na ogled še slovenska premiera odmevnega filma Selfi italijanskega filmarja Agostina Ferrenteja, ki je požel večminutni aplavz na svoji svetovni premieri na festivalu Berlinale. Film sta protagonista posnela s pametnim telefonom. Skozi barvite, živahne posnetke brnečih mopedov, plehkih poziranj in pristnih srečanj ter iskrenih razkrivanj se izriše širša slika zvestega in tankočutnega prijateljstva in surovih okoliščin v razpadajoči družbi, v katerih to prijateljstvo živi in cveti.

Film Selfi