DomovNaši krajiŠportna zveza Koper bo še naprej opravljala naloge regijske pisarne Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez

Športna zveza Koper bo še naprej opravljala naloge regijske pisarne Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez

Naši krajiProsti časŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Prvi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenje športnih zvez mag. Janez Sodržnik in Sonja Poljšak, predsednica Športne zveze Koper, sta danes v prostorih Mestne občine Koper podpisala pogodbo, s katero bo Športna zveza Koper še naprej opravljala naloge regijske pisarne Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. Župan Aleš Bržan pa je podpisal pismo podpore za sodelovanje v vseslovenski športno-družbeni akciji Veter v laseh – s športom proti zasvojenosti.

Podpis pogodbe o delovanju regijske pisarne sledi strategiji olimpijskega komiteja o delovanju na lokalni ravni, saj poglablja sodelovanje med športnimi zvezami in društvi v regiji ter spodbuja k njihovemu proaktivnemu sodelovanju ob zagotavljanju ustreznih sistemskih sredstev za delovanje. V regijsko pisarno Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, ki pokriva južno Primorsko regijo, sodijo občine Koper, Izola, Sežana, Hrpelje – Kozina, Ankaran, Divača, Ilirska Bistrica in Piran.

Mag. Sodržnik je pred podpisom poudaril, da imajo regijske pisarne pomembno vlogo, ki jo želijo v prihodnje še okrepiti, tudi tako, da bi jo profesionalizirali z zaposlitvijo osebe. Sonja Poljšak pa se je zahvalila, da je Olimpijski komite Slovenije prepoznal kakovost regijske pisarne.

Regijska pisarna sicer nudi pomoč občinskim športnim zvezam v regiji pri uresničevanju programov športa in pomoč ter sodelovanje pri prizadevanjih za ustanovitev športnih zvez občin v občinah brez lokalnih športnih zvez. Prizadeva si za uveljavitev modela in pravilnika o sofinanciranju športa na lokalni ravni v skladu z Nacionalnim programom športa v RS 2014–2023, spodbuja medobčinsko povezovanje in čezmejno sodelovanje ter pomaga pri zbiranju statističnih podatkov o številu športnih organizacij v regiji in vključenosti prebivalstva v njihove programe. Med njene naloge sodijo še prizadevanje za vzpostavitev panožnih športnih šol na lokalni ravni, prizadevanje za promocijo prostovoljstva in izvedba aktivnosti, ki spodbujajo in krepijo učinkovitost prostovoljnega dela v športu, priprava predlogov za športna priznanja, priprava predlogov kandidatov za Bloudkova priznanja in priznanja Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih, pomoč pri izvedbi javnih pooblastil, povezovanje z lokalnimi mediji in skrb za obveščanje o aktualnih športnih dogodkih in aktivnostih v regiji ter šport za vse v najširšem smislu. Poleg tega se vključuje v projekte, koordinira ali vodi projekte v regiji, ki jo pokriva, sodeluje pri organizaciji posvetov na izbrano aktualno problematiko ter aktivno sodeluje na sestankih vodij regijskih pisarn, ki jih sklicuje Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez.

Ob koncu je župan Mestne občine Koper Aleš Bržan podpisal pismo podpore za sodelovanje v vseslovenski športno-družbeni akciji Veter v laseh – s športom proti zasvojenosti. »Šport ni samo tekmovanje, pomeni tudi zdrav razvoj naših otrok in mladostnikov. Taki projekti ljudi usmerjajo na pravo pot, zato jih podpiram,« je povedal po podpisu. Akcija Veter v laseh, ki se odvija že 24. leto zapored, je namenjena otrokom, mladostnikom in družinam. Športna unija Slovenije skupaj z lokalnimi izvajalci iz vrst športnih društev, osnovnih šol in mladinskih organizacij vsako leto izvede več kot 70 eno- ali večdnevnih prireditev in 40 skupin brezplačnih vadb. Tako sledijo cilju mlade osveščati o pozitivnih učinkih telesne dejavnosti in negativnih posledicah vseh oblik zasvojenosti.