DomovKulturaGalerija Insula obeležuje 30 let delovanja

Galerija Insula obeležuje 30 let delovanja

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Insula je galerija Društva likovnih umetnikov Insula (DLU Insula) strokovnega združenja profesionalnih likovnih ustvarjalcev Južne Primorske. Ustanovljena je bila leta 1987, kar pomeni, da letos praznuje 30. obletnico delovanja.

Insula ima status promocijske galerije, saj je primarna opredelitev javnega delovanja oziroma osnovna funkcija Društva likovnih umetnikov Insula spremljanje in prezentacija kvalitetnega avtohtonega likovnega dogajanja na Primorskem. Tu gre za dvojno vlogo – skrb za nastajajočo lokalno profesionalno likovno umetnost  in posredovanje le-te publiki.

Foto: Galerija Insula

Uspešno dvigovanje kulture likovne umetnosti

Insula je galerija Društva likovnih umetnikov Insula, strokovnega združenja profesionalnih likovnih ustvarjalcev Južne Primorske, ki je v treh desetletjih izvedlo preko 1000 razstavnih projektov domačih avtorjev, članov društva, različnih slovenskih, pa tudi tujih umetnikov.

V čast 30. obletnice so tako pripravili kar nekaj zanimivih dogodkov, ki potekajo v Izoli, Kopru in Piranu.

Pomembnejši del projekta je tisk kataloga, ki tradicionalno zajema prestavitev avtorjev (članov DLU Insula) s katerimi je galerija sodelovala in kritično teoretsko utemeljitev njenega delovanja.

“Trideset let obstoja naše galerije je res velik uspeh za nas, v tem času smo predstavili več kot 1000 razstavnih projektov domačih avtorjev, članov društva in drugih zunanjih umetnikov, tako slovenskih kot tudi tujih. Najpomembneje za nas je to, da uspešno dvigujemo kulturo likovne umetnosti v kar je uspešno vključena tudi vzgoja otrok na tem področju,” je za eKoper povedal Dejan Mehmedovič umetniški vodja galerije Insula. 

Otvoritev praznovanja s spominsko razstavo ob 90. obletnici rojstva kiparja Janeza Lenassija 

Včeraj so praznovanje otvorili v Piranu, v Galeriji Hermana Pečariča, kjer so z odprtjem spominske razstave obeležili 90. obletnico rojstva znanega primorskega kiparja Janeza Lenassija, ki je bil leta 1961 tudi eden od pobudnikov ideje mednarodnih simpozijev pri nas, imenovanih Forma viva. Tako lahko danes občudujemo Forma vive v Seči in v Kostanjevici na Krki.

Med njegovimi deli izrazito izstopata spomenik slovenskim pomorščakom prekomorcem v Portorožu, na ljubljanskih Žalah pa vodnjak na terasi pri krematoriju. “Njegov obsežen kiparski opus vidno določajo dognane spomeniške realizacije, ki se umeščajo v skupino abstraktnih kiparskih spomenikov, kjer primorski umetnik izstopa kot vodilna osebnost,” je o delih Janeza Lenassija zapisala dr. Majda Božeglav Japelj.

Pester program, ki bo objel Koprske, Izolske in Piranske galerije

Že jutri boste lahko obiskali odprtje razstave in predstavitev monografije Janeza Mateliča, ki bo potekala v Galeriji Meduza v Kopru ob 20.30, medtem ko bo v ponedeljek 10. julija v koprski galeriji Loža ob 21. uri potekala skupinska razstava članov umetnikov DLU Insula, kjer bo predstavljen prvi del razstave. Vzporedno bo potekal tudi drugi del razstave, in sicer v Galeriji Insula v Izoli.

Razstava umetniških del italijanskega umetnika Giannija Borteja bo potekala v petek ob 20. uri v Manziolijevi palači v Izoli. Foto: Galerija Insula

Poleg tega bo za vse ljubitelje slikarstva že v petek 7. julija  ob 20. uri v Manziolijevi palači v Izoli potekala otvoritev razstave umetniških del italijanskega umetnika Giannija Borteja, ki se uvršča v elitni krog najuspešnejših produkcij znotraj sodobne italijanske likovne tvornosti.  Iz njegovih oljnih platnen, ki prevladujejo v njegovem delu, »doni« prava simfonija barvitosti. Tu dominirajo živo rdeča, rumena, zelena, modra barva.

Praznovanje se bo zaokrožilo v torek, 18. julija, v Pretorski palači v Kopru, kjer bo ob 20. uri potekala razstava grafične sekcije DLU Insula.