DomovKulturaGašper Kralj in skrivnosti njegovega romana

Gašper Kralj in skrivnosti njegovega romana

KulturaNaši krajiNovicePogovori Preglej vse novice
Deli vsebino

V torek, 30. junija, je Osrednja knjižnica Srečka Vilharja na Vrtu knjige gostila literarni večer, kjer je svoj nov roman Škrbine predstavil antropolog Gašper Kralj. Skozi zanimiv intervju ga je popeljala Jasna Čebron.

Roman Škrbine je Kraljev drugi roman skozi katerega se prepletajo zgodbe protagonistov, ki pripovedujejo svoje zgodbe. Prostor je tisti, ki osebam v Škrbinah daje občutek vsaj navidezne varnosti in je obenem temeljno vezivo pripovedi. Današnji čas, ki tem osebam pripada, je namreč sila negotov in – dezorientiran, kot je pisatelj v okviru literarnega večera zaupal, se je v samem romanu dotaknil današnjega sveta mladih in njihove življenjske poti.

Po besedah kritika Sama Ruglja je roman Škrbine narativno nadaljevanje Kraljevega prvenca – Rok trajanja, ki pa je tokrat izpisano dvoglasno v prvih osebah. V Škrbinah nas namreč pripovedovalec, precej podoben avtorju, nekdanji aktivist in prevajalec, odpelje na neko konferenco v Barcelono, kjer naj bi sodeloval kot prevajalec, tam se zaplete s Claro. Kot nam je zaupal Kralj je lik prevajalca dejansko pisal po svoji podobi, se je pa v nekaterih karakteristikah popolnoma oddaljil od sebe, saj je roman nenazadnje le fikcija. Kljub temu ne moremo mimo vprašanja ali je morda, ne glede na odmike karakteristik glavnega junaka, to osebnoizpovedni roman. Kot je Kralj izpostavil, kljub podobnostim z njim samim v realnem življenju, naj ne bi šlo za osebnoizpovedno zgodbo.

Foto: Osrerdnja knjižnica Srečka Vilharja