DomovKulturaGlasbena šola Koper obeležila 70. obletnico delovanja

Glasbena šola Koper obeležila 70. obletnico delovanja

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Glasbena šola Koper, ki je bila leta ustanovljena 1948 v Portorožu, je letos obeležila svojo 70. letnico delovanja. Pomembni jubilej Glasbene šole Koper so 4. oktobra 2018 praznovali s slavnostnim koncertom v Avditoriju Portorož.

Ustanovitev Glasbene šole Koper sega v leto 1948, ko je pianist, učitelj klavirja in zborovodja Srečko Kumar dal pobudo za njeno ustanovitev.  21. decembra 1948 je svoje delovanje šola pričela v Portorožu, po dveh letih pa so jo preselili v Koper. Ob upokojitvi Srečka Kumarja, je vodstvo prevzel Vladimir Lovec, kateri je s pomočjo Mirana Hasla dosegel združitev koprske, izolske in piranske šole v zavod Center za glasbeno vzgojo. V letu 2003 se je šola preimenovala v Glasbeno šolo Koper s podružnicama v Izoli in Pirani.

Dogodka se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Alberto Scheriani, ki je ob tej priložnosti Glasbeni šoli Koper izročil tudi občinsko priznanje. Foto: Tomaž Primožič/FPA

Na slavnostnem koncertu je sedanji ravnatelj šole, Iztok Babnik izpostavil sloves šole, ki seže vse do Amerike in Azije, vsako leto pa jo obiskuje približno tisoč otrok. Na šoli poučujejo veliko inštrumentov, nauk o glasbi, komorno in orkestrsko igro, imajo baletni oddelek in uspešne pevske zbore.

Med nastopajočimi so bili Trobilni ansambel Glasbene šole Koper – Brass Band KIP z dirigentom Borisom Benčičem, Simfonični orkester Glasbene šole Koper Vladimir Lovec, pod vodstvom dirigenta Žiga Cerarja, ter skupni nastop orkestra in Mladinskega pevskega zbora, ki ga je vodil gost Kazimierz Dąbrowski.

Med udeleženci slovesnosti je bil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je v svojem nagovoru čestital vsem generacijam učencev in pedagogov ter jim zaželel čudovito glasbeno prihodnost. Zahvalil se je glasbenim pedagogom za prenašanje glasbenega znanja na mlade, njihove šolske prireditve pa je primerjal z drugimi vrhunskimi slovesnostmi. Ravnatelju glasbene šole je ob visoki obletnici v znak hvaležnosti podaril protokolarno darilo, zastavo Republike Slovenije.

Dogodka se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Alberto Scheriani, ki je ob tej priložnosti Glasbeni šoli Koper izročil tudi občinsko priznanje.