DomovKulturaGledališče Koper in sarajevski Kamerni teatar 55 s poklonom Predragu Luciću

Gledališče Koper in sarajevski Kamerni teatar 55 s poklonom Predragu Luciću

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

S sinočnjo uprizoritvijo satirično-glasbene komedije Alan Ford / Vrnitev odpisanih sta se Gledališče Koper in Kamerni teatar 55 iz Sarajeva poklonila spominu na nedavno preminulega Predraga Lucića, ki bi prav danes praznoval svoj 54. rojstni dan.

Uprizoritev v slovensko-bosanski koprodukciji in v režiji priznanega režiserja srednje generacije Kokana Mladenovića, je nastala po motivih stripa Alan Ford, ki je sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja postal priljubljeno čtivo tudi v nekdanji Jugoslaviji.

Lucić, ki je besedilo napisal posebej za koprsko uprizoritev, je ohranil znane stripovske junake – skupino razpuščenih tajnih agentov skupine TNT iz ameriške metropole, ki rešujejo svet pred vsakršnimi kriminalci – in z njimi spregovoril o aktualnem trenutku; o svetu in o Evropski uniji, v katero je Slovenija že vstopila in v katero tako goreče želijo vstopiti države iz nekdaj skupnega političnega prostora; o Evropi, ki naj bi bila ogrožena in zato z žico zapira meje, kajti če ni zunanjega sovražnika, ni svobode in varnosti; o tem, kdo nas lahko reši pred Arabci in kdo pred zbirokratiziranim bruseljskim aparatom in nenazadnje tudi o strahu in nelagodju pred vsem nepoznanim.

Foto: Gledališče Koper / Jaka Varmuž

Z uprizoritvijo, ki je nastala v koprodukciji Gledališča Koper in gledališča Kamerni teatar 55 iz Sarajeva (praizvedba je bila 10. junija 2016 v Kopru) sta gledališči sinoči nastopili pred razprodano dvorano splitskega HNK in se s tem poklonili spominu na nedavno preminulega hrvaškega novinarja, pesnika, dramatika, režiserja in enega od ustanoviteljev znanega splitskega tednika Feral Tribune.

Predstava, v kateri nastopa devet igralcev, je 770 gledalcev, toliko jih namreč sprejme splitsko gledališče, odlično sprejelo, igralce z aplavzom večkrat nagradilo že na odprti sceni in jih ob koncu – ko so organizatorji na platno projicirali še Lucićev portret – nagradilo s 15-minutnim skandiranjem.

Gledališče Koper je s predstavo Alan Ford že gostovalo že v Sarajevu, v Istrskem narodnem gledališču v Pulju, v Novosadskem gledališču in v beograjskem Bitef teatru, poleg tega pa se je Gledališče Koper prav s to predstavo znova vrnilo na splitski gledališki oder, kjer je pred leti že gostovalo z De Fiippovo Filumeno Marturano.