DomovKulturaIzkušnja koncentracijskega taborišča skozi oči Olega Mandića

Izkušnja koncentracijskega taborišča skozi oči Olega Mandića

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Jutri, 1. februarja, se bo ob 18. uri na sedežu Skupnosti Italijanov Koper v palači Gravisi pričel večer, namenjen počastitvi dneva spomina na žrtve holokavsta.

Večer bo zaznamoval pogovor z Olegom Mandićem, zadnjim internirancem, ki je zapustil zloglasno taborišče Auschwitz-Birkenau, in Marto Peljhan, interniranko taborišča Ravensbrück.

Oleg Manadić je pomemben pričevalec najtemnejših dni človeške zgodovine. Foto: Autograf.hr

Projekcija dokumentarnega filma

Večer se bo pričel s projekcijo dokumentarnega filma Leta usodnih izkušenj družine Mandić s fašizmom in nacizmom. Dokumentarni film v hrvaškem jeziku bo opremljen z italijanskimi podnapisi. Ogledu filma bo sledil omenjeni pogovor.

Pričevanja ponujajo vpogled v temno obdobje zgodovine

Gospod Mandić je doživel strašno izkušnjo nacističnega taborišča in Mengelejeve zločinske poskuse. Svojo izkušnjo neumorno izpričuje na številnih konferencah in javnih nastopih doma in na tujem. Spomine na to težko obdobje deli v intervjujih, dokumentarnih filmih in tudi v avtobiografski knjigi. Osemdesetletni gospod je pomemben pričevalec tega strašnega obdobja človeške zgodovine. Vse njegovo udejstvovanje, pričevanje in osveščanje mladih je usmerjeno k temu, da se temni dogodki nikoli več ne bi ponovili.

Marta Peljhan vam bo predstavila svojo izkušnjo taborišča Ravensbrück. Foto: Ocities

V zaključku večera bo svoje spomine na čas, preživet v ženskem koncentracijskem taborišču Ravensbrück, z obiskovalci delila Marta Peljhan. V taborišču je bilo od 1939 do 1945 zaprtih več kot 130.000 zapornic, ki so morale opravljati težko fizično delo.

Vabljeni, da tudi sami počastite dan spomina na žrtve holokavsta z ogledom dokumentarnega filma in ob pričevanju o teh ne tako zelo davnih časih. *