DomovKulturaKarantenske zgodbe na filmskem platnu

Karantenske zgodbe na filmskem platnu

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Kulturno društvo Gajbla in Osrednja knjižnica Srečka Vilharja bosta v sredo, 9. decembra, ob 17. uri, prek Zoom aplikacije na spletne strani knjižnice predstavila zanimive zgodbe, ki so jih med karanteno napisali mladi ustvarjalci. Na podlagi zgodb so posneli kratek mladinski film Barve karantene, ki bo premierno predstavljen v prihodnjem letu.

»Projekt, ki je prerasel v naš končni izdelek Karantenske zgodbe, se je takoj po začetku marčevske karantene začel kot mala ideja. S skupino dijakov smo se dobili na Zoomu in se odločili, da bomo fizično zaprtje in vsa naša občutja, ki so v tej popolnoma nepoznani situaciji začela prihajati na plano, ubesedili in jih usmerili v ustvarjalnost. Nastalo je šest zgodb, ki smo jih poimenovali Karantenske zgodbe, ki so svojo fizično podobo dobile konec meseca junija v obliki bralnih uprizoritev,« razkrije mentorica in režiserka Samanta Kobal ter doda: »A ker smo se že v samem začetku poigravali z mislijo o posnetih zgodbah, smo čez poletje vseeno strnili glave in se odločili, da zgodbe res tudi posnamemo. In smo jih. Posneli smo šest zgodb in jih združili v filmski omnibus z naslovom Barve karantene, ki bo zaradi karantene premierno predstavljen v pomladnih mesecih prihodnjega leta.«

Pri ustvarjanju filma, ki je nastal v produkciji KD Gajbla, so kot avtorji zgodb in igralci sodelovali dijaki in osnovnošolka Maša Novak, Lea Rajčič, Eneja Božič, Maj Umer, Asja Sawaid in Taša Bornšek. Vlogo snemalca in montažerja je prevzel študent Blaž Stantič Kobal, v vlogi mentorice in režiserke pa se je izkazala Samanta Kobal.

Kulturno obarvan projekt je delno podprla tudi Mestna občina Koper.

Foto: Knjižnica Srečka Vilharja