DomovKulturaKino Istra vabi na bogat filmski program

Kino Istra vabi na bogat filmski program

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V idiličnem Kubedu se je prejšnji četrtek pričel Kino Istra, potujoči kino, ki  v istrske kraje, v katerih ni kinematografov, pripelje bogat filmski program namenjen vsem generacijam. Na koprskem podeželju bomo preživeli še enajst poletnih filmskih večerov, in sicer v Šmarjah, Borštu, Gažonu, Dekanih, Pregari, Marezigah in v lapidariju Pokrajinskega muzeja Koper.

Kino Istra izbira čudovite lokacije in skrbno izbran filmski program, ki se bo odvil v Ankaranu in Kopru. Vstop na filmska prizorišča je prost.

Letošnji program so prejšnji četrtek otvorili v Kubedu, v juliju pa se Kino Istra seli na nove lokacije, med njimi sta tudi Šmarje in Boršt, slikoviti istrski vasici. Projekcija filma Pot (Tobias Wiemann, Nemčija, 2022) bo v četrtek, 18. 7., ob 21. uri, na vaškem trgu v Šmarjah. V Borštu pa si boste lahko v petek, 26. 7., prav tako ob 21. uri ogledali film Pankrt (Nikolaj Arcel, Danska, 2023), ki je prejel nagrado občinstva za najboljši nordijski film na festivalu v Göteburgu in je danski kandidat za oskarja.

V avgustu se v Kopru obeta kar 6 filmskih večerov. V četrtek, 8. 8., ob 21. uri, bo v lapidariju Pokrajinskega muzeja predvajan film Jaz Kapitan. V torek, 13. 8., se Kino Istra seli v Gažon (Ploščad pred kulturnim domom), kje si bomo lahko ogledali Dancing Queen. V sredo, 21. 8., ob 21. uri se bo v Dekanih predvajal Naključni morilec. Nato pa se za dva četrtka Kino Istra seli v lapidarij Pokrajinskega muzeja. V četrtek, 22. 8., ob 21. uri vabljeni na ogled filma Joan Baez: Jaz sem hrušč. V četrtek, 29. 8., pa se bo ob 21. uri predvajala Caravaggieva senca. Zadnji dan avgusta, to je sobota, 31. 8., se kino seli v Pregaro (Pri farovžu), tam si boste lahko ob 20.30 ogledali film El Eco.

Septembra bodo v Kopru še trije filmski večeri na treh različnih lokacijah. V četrtek, 5. 9., ob 20.30 bo v lapidariju Pokrajinskega muzeja film Jesensko listje. Teden dni kasneje, to je 12. 9., bo ob 20. uri v Marezigah na čudoviti razgledni ploščadi kino na prostem, kjer si boste lahko ogledali Rdeči boogie ali kaj ti je deklica. Filmske večere bomo v Kopru zaključili v četrtek, 19. 9., na vaškem trgu v Šmarjah in sicer ob 20. uri s filmom Zoran, moj nečak idiot. Na projekciji bo film predstavil režiser Matteo Oleotto.

Več informacij o programu festivala najdete na povezavi.

Program Kino Istra – Cinema Istria so podprli Mestna občina Koper, Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, Občina Ankaran, Evropska unija: Evropski sklad za regionalni razvoj, Ustvarjalna Evropa: podprogram Media, Slovenski filmski center – javna agencija RS. Medijski pokrovitelj Kino Istra – Cinema Istria je Radio Capris.

Foto: Kino Istra, Emilija Blauzdytė (PiNA)