DomovKulturaKoprčan Andrej Makor za svetovno znan pevski zbor BBC Singers napisal skladbo Kyrie

Koprčan Andrej Makor za svetovno znan pevski zbor BBC Singers napisal skladbo Kyrie

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Mladi Koprčan Andrej Makor ima za sabo le slabih deset let ustvarjanja na slovenski zborovski sceni, a je v tem času dosegel več zavidljivih uspehov. Z gotovostjo lahko trdimo tudi, da gre za največkrat izvajanega skladatelja mlade generacije. Andrej Makor danes potuje v London, mesto, od koder prihaja svetovno priznani pevski zbor BBC Singers.

Andrej Makor je za zbor BBC Singers napisal skladbo, ki bo doživela krstno izvedbo na njihovem tradicionalnem predvelikonočnem koncertu. Devetminutna skladba nosi naslov Kyrie, kar v stari grščini pomeni usmiljenje.

Foto: facebook Andrej Makor / Jana Jocif

Pevski zbor BBC Singers bo pod diregentsko taktirko svetovno znanega dirigenta Andrewa Griffitha, ki velja za  dinamičnega in vsestranskega mladega dirigenta z odličnim občutkom za opero in zborovsko glasbo, Andrejevo pesem izvedel jutri.

Natečaj, ki je s seboj prinesel čudovito sodelovanje

Tik pred odhodom v London smo Andreja poklicali. Zaupal nam je, da se je sodelovanje z BBC-jem začelo pred dvema letoma, ko je njegova skladba Paisaje zmagala na razpisu ECO. Nad njegovim delom so bili zalo navdušeni, zato so predlagali, da za letošnji koncert ustvari novo skladbo. Izkazane časti je bil mladi skladatelj seveda vesel in nastal je Kyrie, ki ga bo zbor BBC Singers krstno izvedel na jutrišnjem tradicionalnem koncertu pred veliko nočjo. *