DomovNaši krajiKako se pravilno gibamo po obalni cesti?

Kako se pravilno gibamo po obalni cesti?

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Obalna cesta je z novo prometno ureditvijo čez noč postala pravi raj za kolesarje, tekače in rolkarje ter sprehajalce, ki so v novi pridobitvi prepoznali dodano vrednost tega prostora in popestritev že tako pestre športno-rekreativne ponudbe slovenske Istre.

Od njenega zaprtja tako praktično ne mine dan, da je ne bi množično obiskali tako domačini, ki so jo že vzeli za svojo, kot tudi številni drugi obiskovalci, ki pa se morajo do trenutno najbolj priljubljenega rekreativnega kotička na obali žal pripeljati z avtomobilom.

Da bi se izognili brezglavemu parkiranju ob cesti, na zelenicah, ali še huje, na zasebnih zemljiščih, objavljamo seznam parkirišč, s katerih je mogoče tako peš kot tudi s kolesom (oz. rolerji, rolko, skirojem, itd.) varno in relativno hitro dostopati do obalne ceste.

Najbližje in ob trenutni ureditvi edino brezplačno parkirišče je v Žusterni, v neposredni bližini tamkajšnjega bazena, na katerem lahko hkrati parkira približno 180 vozil. To je v poletnih mesecih in ob koncih tedna še posebej obremenjeno, saj na njem parkirajo tako udeleženci vodnih športnih aktivnostih kot tudi kopalci in drugi obiskovalci Žusterne, zato je priporočljivo avtomobile pustiti na drugih parkiriščih.

Le korak dalje je recimo parkirišče ob mandraču, na katerem je 86 parkirnih mest. Uporaba parkirišča je plačljiva od ponedeljka do petka, med 6. in 15. uro; prva ura pakiranja je brezplačna, za vsako naslednjo uro pa je potrebno odšteti 1 evro.

Tik ob mestnem sprehajališču in kolesarski stezi, ki vodita proti obalni cesti, je tudi makadamsko parkirišče za tržnico, z nekaj več kot 400 parkirnimi mesti. Med tednom je parkiranje na njem mogoče za zgolj evro za 24 ur, v soboto in nedeljo pa je brezplačno.

V neposredni bližini kolesarske in pešpoti so tudi tri parkirišča po sistemu parkiraj in se pelji (P+R), in sicer parkirišče ob Semedeli z 271 parkirnimi mesti, parkirišče ob Kolodvorski 1 s 95 parkirišči ter parkirišče ob pošti, na katerem je prostora za 56 avtomobilov. Na njih je za celodnevno parkiranje potrebno odšteti 1 evro, v to ceno pa sta vključeni tudi dve avtobusni karti za mestni avtobusni promet.

Poleg tega sta v Kopru na voljo še dve večji parkirišči, in sicer ob atletskem stadionu 129 parkirnimi mesti, kjer je prva ura parkiranja brezplačna, vsaka naslednja pa znaša 1 evro (od ponedeljka do petka, med 6. in 15. uro) in parkirišče Stadion Bonifika, na katerem je 433 parkirišč. Prva ura znaša 0,5 evra, vsaka naslednja pa 1 evro, a le med tednom, od 6. do 15. ure.

Parkirišča smo zarisali tudi v Googlovem zemljevidu in ga opremili s podatki o parkirnih mestih, parkirnini, času zaračunavanja le-te kot tudi drugimi potrebnimi informacijami, omogočena pa so tudi navodila za pot in dostop do parkirišč za vse tiste, ki se na sončno obalo pripeljejo od drugod.

Po obalni cesti le kolesa s pomožnim motorjem

Zaprtje obalne ceste je med uporabniki sprožilo nekaj zmede, začetno navdušenje je namreč nekoliko skalil nov prometni režim, ki sta ga občini napovedali ob zaprtju. Tako je za številne uporabnike ostalo odprto vprašanje, ali je po obalni cesti dovoljen promet za motorna vozila, in če da, za katera?

Občina pojasnjuje: Obalno cesto, natančneje levi vozni pas (smer Izola), ki predstavlja intervencijsko in dostopno pot ter kolesarsko stezo, lahko ob prilagojeni hitrosti uporabljajo tudi kolesa s pomožnim motorjem, t. i. 25-ice, katerih hitrost ne presega 25 m/h. Mopedi oziroma kolesa z motorjem, ki dosežejo hitrost nad 25 km/h, vendar ne presežejo 60 km/h se lahko po novem peljejo čez Markov hrib, mimo Splošne bolnišnice Izola (sem sodijo denimo tudi skuterji in avtomatiki). Vsi tisti dvokolesniki, ki med vožnjo razvijejo hitrost večjo od 60 km/h, pa se morajo med Koprom in Izolo peljati po odseku hitre ceste, skozi predor Markovec.

Za doseganje čimvečje varnosti v prometu pa je pomembno ponovno poudariti tudi, kakšna so pravila gibanja na obalni cesti. Da bi bila rekreacija oziroma sprehod po obalni cesti prijetna, predvsem pa varna izkušnja za vse udeležence v prometu, smo tudi v koprski občini pripravili kratka navodila o tamkajšnjem prometnem režimu.

Posebej opozarjamo na območje spremembe prometnega režima, ki se začenja šele s točko popolne zapore obalne ceste za motorni promet, ob priključku na Krožno cesto, kar pomeni, da pred tem odsekom še vedno velja obstoječ prometni režim.

Na delu od Žusterne do Krožne ceste morajo pešci, kolesarji, rolkarji in upravitelji koles s pomožnim motorjem, uporabljati izključno traso Porečanke ob morju, saj je cestišče še vedno namenjeno dvosmernemu motornemu prometu.

Če se na obalno cesto odpravite peš, potem je od točke zapore še vedno najbolj varna izbira trasa Porečanke. Sprehajalcem je poleg tega namenjen tudi desni pas (gledano iz smeri Izole) nekdanjega vozišča, vendar zna biti manj varen, saj si ga lahko delijo z rolkarji, rolerji, kotalkarji, ali vozniki skirojev.

Tisti, ki se na potep od Kopra proti Izoli ali obratno odpravijo s kolesom ali mopedom, ki razvije hitrost do 25 km/h, morajo izbrati izključno levi pas nekdanje ceste (pas ob drevoredu), kjer je že označena kolesarska pot v eno in drugo smer. Ta pas je namenjen intervenciji, na koprski strani pa služi tudi kot dostopna pot do tamkajšnjih hiš.

Na levem pasu se po pravilih vozijo tudi rekreativci z rolerji, saj gre za kolesarsko pot, po kateri se lahko vozijo posebna prevozna sredstva, kot so skiro, kotalke, rolke in rolerji.

Vse uporabnike naprošamo, naj bodo previdni in strpni do drugih udeležencev v prometu ter naj upoštevajo prometno signalizacijo in splošne cestno-prometne predpise. Le tako bo uporaba obalne ceste varna in prijetna izkušnja.