DomovKulturaKoprčanu evropska nagrada za poezijo

Koprčanu evropska nagrada za poezijo

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Prevajalec, urednik in pesnikje na 22. mednarodnem pesniškem festivalu Noči poezije, ki je potekal med 11. in 17. julijem v romunskem mestu Curtea de Arges, prejel evropsko nagrado za poezijo, objavljeno v festivalskem zborniku v romunskem in angleškem prevodu.

Kot so sporočili iz KUD AAC Zrakogled, je bil Malej eden od osmih dobitnikov nagrad in priznanj za poezijo in druge umetnosti, ki jih je ob izteku festivala podelila strokovna žirija pod vodstvom pesnice Caroline Ilica. Na festivalu v organizaciji mednarodne akademije Orient-Occident je sodelovalo okoli 100 pesnikov in drugih ustvarjalcev iz 35 držav Evrope, ZDA, Srednje in Južne Amerike.

Lanska razstava prevodov Gašperja Maleja v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper.

Malej je rojen leta 1975 v Kopru, kjer živi in ustvarja. Od leta 2004 je samozaposlen v kulturi. Na ljubljanski filozofski fakulteti je diplomiral iz primerjalne književnosti in literarne teorije. Od leta 1992 objavlja v dnevnem časopisju, različnih literarnih, kulturnih in strokovnih revijah ter v drugih medijih v Sloveniji in tujini. Posebej intenzivno se ukvarja s prevajanjem italijanske književnosti in je eden od najbolj uveljavljenih slovenskih literarnih prevajalcev svoje generacije.

Njegova pesniška zbirka Otok, slutnje, poljub (2004) je bila nominirana za nagrado za najboljši literarni prvenec na 21. Slovenskem knjižnem sejmu. Je tudi avtor zbirk Rezi v zlatem (2009), po kateri je nastal večmedijski performans BS-LP: Biti svoj lastni prevod, in Pod tisto celino (2017).