DomovKulturaKoper bo gostil festival Plavajoči grad

Koper bo gostil festival Plavajoči grad

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Lutkarji in ulični gledališčniki, ki bodo v prihodnjih dneh tvorili program festivala Plavajoči grad, bodo prihodnji teden gostovali v Kopru. Organizatorji napovedujejo več kot 30 skupin z zelo raznolikim repertoarjem, pri čemer gre za smetano Plavajočega gradu. Med drugim bo nastopil tudi ansambel Lutkovnega gledališča Bratislava.

Od ponedeljka do srede se bo v koprski Taverni oz. Circolu zvrstil zelo zgoščen festivalski program gledališča in glasbe, je na današnji novinarski konferenci pojasnila Saša Petejan iz organizacijske ekipe PUF Festivala.

Od ponedeljka do srede se bo v koprski Taverni oz. Circolu zvrstil zelo zgoščen festivalski program gledališča in glasbe, je na današnji novinarski konferenci pojasnila Saša Petejan iz organizacijske ekipe PUF Festivala. Foto: ekoper.si

Gostovanje udeležencev Plavajočega gradu sodi namreč v sklop letošnjega PUF Festivala, pri čemer so z dosedanjim obiskom predstav zelo zadovoljni. Predstav se je udeležilo v povprečju po 150 otrok koprskih vrtcev, je navedla Maja Bavdaž Gross. Saša Petejan pa je pri tem poudarila, da so predstave namenjene tudi izobraževanju o različnih zvrsteh lutkovnega gledališča, tako da si otroci vsak teden ogledajo drugo zvrst. Festival se bo nadaljeval še cel avgust.

Na mednarodnem festivalu etno glasbe, gledališča, lutk in drugih vizualnih umetnosti Plavajoči grad, ki se bo ta četrtek in petek odvil na gradu Snežnik, se bo zbralo več kot 300 umetnikov z vsega sveta. Izbrani del programa bo prišel tudi v Koper, kjer bodo imeli na odru “smetano” festivala, je dodala Maja Bavdaž Gross.

Nastopajoči so mednarodno priznani umetniki, med katerimi so organizatorji izpostavili japonskega uličnega gledališčnika Monka, ki izvaja “zen ulično gledališče”. Foto: PUF Festival

Plavajoči grad v koprski Taverni

V ponedeljek in torek bodo glasbeniki s Plavajočega gradu nastopili v koprski Taverni, festival pa bodo dopolnjevale ulične in lutkarske predstave. Nastopajoči so mednarodno priznani umetniki, med katerimi so organizatorji izpostavili japonskega uličnega gledališčnika Monka, ki izvaja “zen ulično gledališče”.

Med mladimi glasbeniki so se na današnji novinarski konferenci predstavili Škotinja Hannah James, frontman izraelske zasedbe Hayelala Nitai Kallay in član češkega benda Tygroo.

Hannah James v svoji predstavi združuje tradicionalno glasbo s plesom v coklah, Hayelala združuje vplive evropske klasične glasbe, jazza in glasbene tradicije Bližnjega vzhoda, glasbo skupine Tygroo pa opredeljujejo kot intenzivni fiktivni folk, ki črpa iz klezmer in balkanske glasbe ter prehaja v akustični hiphop, drum’n’bass ali dubstep.

V sredo pa bo v Circolu nastopil ansambel nacionalnega lutkovnega gledališča iz Bratislave s predstavo Dedek, navdihnjene po motivih knjige Leteči dedek Čeha Štepana Zavrela. Gre za medgeneracijsko predstavo, po zvrsti pa za gledališče objektov, je pojasnila Maja Bavdaž Gross.