DomovKulturaKoprske ulice Fulvie Zudič odpirajo svoja vrata

Koprske ulice Fulvie Zudič odpirajo svoja vrata

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V ponedeljek, 26. novembra, se ob 19.30 v Pretorski palači v Kopru odpira razstava Fulvie Zudič, z naslovom »Koprske ulice«, ki bo na ogled vse do 17. decembra.

Slikarka Fulvia Zudič tudi v tokratnem ciklu del ostaja zvesta svojemu slogu in nas v ustaljeni izvedbeni formi vodi po starem mestnem jedru Kopra. Kot njena dela opisuje kustos razstave Dejan Mehmedovič so predstavljena dela, zbrana v seriji koprskih vedut, s prevladujočo črno konturo v kromatskih podlagah rumena, rjava, siva: »Tako nastala projekcija uprizorjenega temelji na figuralnih elementih, ki zapolnjujejo izpovedno polje precej »površinsko uravnoteženo« in skozi polje stiliziranih zasnov ustvarjajo optično iluzijo. V pričujoči predstavitvi urbanih in arhitekturnih motivik starega Kopra pa so njene podobe še posebno izpovedne, saj je kljub temu, da so ulice prazne, upodobljene brez ljudi, v njih zaznati živahno vzdušje. Zavezana historičnemu dejstvu starega mesta Zudičeva v svojem delu odkriva sredozemsko življenjskost, temperamentnost prostora.«

Kot ob tem še dodaja, je slogovni način tudi tokrat jasno prepoznaven. Figuralno slikarstvo, ki se pojavlja v posebni avtorsko stilizirani formi zaznamuje njena dela že desetletja, njegov aprimarna značilnost pa je posebna ploskovna izvedba čistih barvnih površin. Pri tem imata svetloba in senca najvplivnejši položaj, saj ustvarjata in opredeljujeta prostor, ki v teh delih predstavlja izhodišče vsebine. Tudi barva je značilna. V utečeni maniri izpolnjuje umetničine slikarske cikle poenoteno.

Fulvia Zudič

Rojena 1961 v Kopru, je po končani Srednji šoli za oblikovanje v Ljubljani študirala slikarstvo na beneški akademiji, kjer je leta 1987 diplomirala. Nekaj let je poučevala likovno vzgojo na šolah v slovenski Istri, od leta 1996 pa je zaposlena na Samoupravni skupnosti italijanske narodnosti Piran kot organizatorka kulturnih prireditev. Svoja dela razstavlja od leta 1987, sodeluje na številnih skupinskih predstavitvah zlasti v Sloveniji, Italiji, na Hrvaškem in drugod. Uveljavljena je kot slikarka, izvrstna ilustratorka, kostumografka, scenografka, keramičarka, kar potrjujejo tudi prejete nacionalne in mednarodne nagrade doma in v tujini. Je dobitnica nagrade Alojza Kocjančiča za posebne dosežke pri oblikovanju, raziskovanju in ohranjanju kulturne identitete Istre, v letošnjem letu pa je prejela Tartinijevo priznanje za kulturo Občine Piran. Živi in dela v Piranu in v Sečovljah.