DomovKulturaSlikarska razstava: “Podobe, ki dišijo po morju in soli.”

Slikarska razstava: “Podobe, ki dišijo po morju in soli.”

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Kavarna Loggia v Kopru nadaljuje s ciklusom predstavitev nagrajencev VIII. ekstempore v mestnem jedru Kopra, ki je letos maja organizirala Mestna občina Koper. Prepolno kavarno so v četrtek, 22. novembra 2018 do zadnjega kotička napolnili ljubitelji slikarstva ter likovni kolegi, znanci in  prijatelji švedske slikarke Anne Berg Škvor, ki že dve desetletji živi in ustvarja v Portorožu.

Slikarka z bogato likovno in nadvse zanimivo osebno zgodbo se s samostojno slikarsko razstavo v koprskem mestnem jedru prvič predstavlja. Anna Berg Škvor je, po srednješolskem izobraževanju v ZDA, v Göteborgu na Švedskem najprej končala umetniško šolo Gustav Primus Kunstskola. V Göteborgu je nato doštudirala slikarstvo in opravila specializacijo iz grafike pri priznanih likovnikih kot sta Tullan Fink in Bror Stave. Tudi sama likovno znanje z veseljem predaja naprej, pedagoško delo ji kot umetnici predstavlja močan izziv, saj trdno verjame, da se v vsakem posamezniku skriva malo umetnika, ki ga je treba le spodbuditi.

Po preselitvi v Portorož leta 1996 in krajšem premoru zaradi prilagoditve novemu okolju in družinskih obveznosti je kmalu tudi polno likovno zaživela v svojem ateljeju, se pridružila različnim društvom in likovnim dejavnostim, kot aktivna članica in kot likovna pedagoginja. Kolegi iz društva za ohranjanje kulturne dediščine Anbot iz Pirana in pisana skupina likovnih kolegic so ji ob otvoritvi razstave v Loggii navdušeno zaploskali.

Kljub temu, da je njena najbolj priljubljena tehnika linorez, ki ji omogoča najširše izražanje občutij ob podobah in detajlih, ki jo navdihujejo, se je tokrat odločila za predstavitev svojega videnja rahlo melanholičnih podob iz Kanala svetega Jerneja v oljni tehniki. Podob in motivov, ki odražajo dušo minulih časov, številnih zgodb, ki so jih lastniki zdaj že bolj kot ne zapuščenih plovil nekoč izživeli. Motivov, ki jih verjetno kmalu ne bo več. Morda bi upodobljena dela najbolj zaobjela iskrena misel starejšega obiskovalca, ki se je bolj po naključju znašel v Loggii ravno v času otvoritve razstave. “Ko gledam vaše slike, se mi zdi, da kar čutim vonj morja in soli, tako kot takrat, ko sem v mladosti lovil ribe. Complimenti.”

Razstava na ogled do januarja 2019

Razstava avtorice, za katero je več kot dvajset samostojnih in skupinskih razstav tako po Evropi kot tudi v Sloveniji in je tudi članica švedskega združenja umetnikov (Swedish Society of Artists), bo v Kavarni Loggia v Kopru na ogled do januarja 2019.

Pričujočo razstavo je v sodelovanju s kavarno Loggia omogočila Mestna občina Koper, organizator likovnega ekstempore v starem mestnem jedru Kopra in predstavlja del nagrade Anni Berg Škvor za prejeto likovno priznanje na letošnjem ekstempore.