DomovKulturaPRAZNOVANJE VISOKEGA JUBILEJA: Kulturno društvo Istrski grmič Škofije ohranja kulturno dediščino živo

PRAZNOVANJE VISOKEGA JUBILEJA: Kulturno društvo Istrski grmič Škofije ohranja kulturno dediščino živo

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Kulturno društvo Istrski Grmič Škofije je letos obeležilo 110. obletnico od ustanovitve društva. Zavidljive obletnice, ki so jo včeraj počastili v Zadružnem domu Škofije, se je udeležil tudi koprski podžupan Peter Bolčič.

“Vesel sem, da lahko danes v vaši družbi počastim tako zavidljivo obletnico. Društvo je v vseh teh letih doživelo veliko vzponov in padcev a kljub vsemu vedno ohranilo svojo prvotno nalogo, razvijati bralno, pevsko in glasbeno kulturo, predvsem pa ohranjati našo kulturno dediščino živo, je ob obletnici društvu čestital podžupan Peter Bolčič in nato predsednici kulturnega društva Vlasti Jerman predal priznanje za uspešno delovanje.

Zgodba društva Istrski Grmič tako sega v leto 1907, ko je delovalo pod imenom Pevsko bralno in godbeno društvo Istrski grmič. Njihova naloga je bila razvijati bralno, pevsko in godbeno kulturo in krepiti narodno zavest.

Čas med vojnama je nato delovanje društva ustavil. Šele leta 1956 se ime Istrski grmič znova uveljavi. Društvo je delovalo ob pomoči osnovne šole dve desetletji, nato pa spet poniknilo.

Po večletnem mirovanju je bilo odločilno leto 1986, ko je bilo društvo znova ustanovljeno in registrirano kot Kulturno društvo Škofije, leta 1991 pa je bilo v skladu z novo zakonodajo ponovno registrirano z imenom Kulturno društvo Istrski grmič Škofije.

Vlasta Jerman, predsednica Kulturnega društva Istrski grmič Škofije. Foto: ekoper.si

Danes društvo šteje okrog 100 članov: osnovnošolski otroci, pevke ŽVS Dekleta s Škofij, člani etno skupine Valmarin, člani recitacijsko – gledališke skupine odraslih, člani raziskovalne skupine za ohranjanje kulturne dediščine in člani, ki sodelujejo ali se udeležujejo prireditev, ki jih društvo pripravlja skozi vse leto.

“Ponosna sem, da danes lahko z vami obeležim 110. obletnico našega društva, ki je bilo ob ustanovitvi sad narodnega prebujanja, saj je vznikilo ravno zaradi potrebe po utrjevanju narodne zavesti,” je povedala Vlasta Jerman, predsednica Kulturnega društva Istrski grmič Škofije in dodala, da je prav Istrski Grmič kljub burni preteklosti še vedno zelo pomemben del kulturnega življenja tako v Mestni občini Koper kot tudi širše.

Ob zavidljivi obletnici so se Kulturnemu društvu Istrski grmič Škofije, poleg njihovih članic ŽVS Dekleta s Škofij, na odru poklonili še Valmarinke in pevci iz Škofij, solist Mario Petvar, učenci osnovne šole Oskarja Kovačiča Škofije, Tamburaški ansambel France Prešeren iz Boljunca, harmonikar Andrej Gropajc in violinista Uroš Bubnič ter Lara Štemberger.