DomovKultura10 let koprskega AKUD Kolo

10 let koprskega AKUD Kolo

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Z dvournim glasbeno-plesnim kulturnim spektaklom »Kolo, kolo naokolo« je Akademsko kulturno-umetniško društvo »Kolo« iz Kopra minulo soboto obeležilo častitljivih 10 let delovanja. V dvorani Gledališča Koper – ta je dobesedno pokala po šivih – se je zbralo nekaj manj kot 400 obiskovalcev, ki so z navdušenjem pozdravili pester program in odličen nastop srbskega folklornega društva.

»Akademsko kulturno-umetniško društvo »Kolo« zadnjih 10 let skozi glasbo in ples skrbi za ohranjanje ljudskega izročila ne samo srbskega naroda, temveč tudi drugih balkanskih narodov, ki živijo na našem območju. Sočasno pa s svojim delovanjem bogati tudi pestro kulturno življenje in utrip našega mesta ter celotne občine, ki od nekdaj velja za multikulturno – in to v vseh pogledih,« so bile uvodne besede svetovalca koprskega župana Dejana Škerliča, ki je društvu ob 10 jubileju v imenu Mestne občine Koper tudi iskreno čestital.

Ob tej priložnosti so društvu čestitali tudi drugi visoki gostje, med njimi prva svetovalka veleposlanika Srbije v Sloveniji Ivana Jakšić Matović, koprski paroh srbske pravoslavne cerkve Dejan Mandić, predstavnik nacionalnega sveta Srbov Slovenije Nikola Todorović, predsednik Zveze srbskih društev Slovenije Drago Vojvodić, predstavnik Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Matej Maček in predstavniki srbske nacionalne manjšine v Istri, ki so se sobotne prireditve tudi udeležili.

10 obletnico društva je z besedami pospremil tudi predsednik Branko Bajić, ki je članom društva čestital za uspešno prireditev, ves trud, delo in prizadevanja, zadnjih mesecev in let. »Zasluge za današnjo prireditev gredo v prvi vrsti vodjem folklornih sekcij, ki so opravili odlično delo, pa tudi vsem podpornikom in prijateljem društva. Zadnjih pet let smo veliko vlagali tudi v mlade, prek delavnic srbskega jezika in drugih aktivnosti društva, kar se danes nedvomno pozna, saj je v društvo aktivno vključenih veliko število mladih. Imamo usposobljen in izobražen kader, dve učiteljici srbskega jezika, vzgojiteljice, umetniško vodjo, strokovnjakinjo na svojem področju, kar se pozna pri razvoju mladega kadra in samega društva,« ni skoparil s pohvalami in dodal, da bo društvo tudi v prihodnje skrbelo za ohranjanje tradicije in ljudskega izročila srbskega naroda, prek festivalov, kulturnih prireditev, druženj in potovanj, ob tem pa dodal še, da se bo koprsko »Kolo« prihodnjega maja prvič udeležilo tudi evropskega tekmovanja folklornih skupin v Banja Luki.