DomovKulturaMala loža gosti razstavo Statut Kopra iz leta 1423

Mala loža gosti razstavo Statut Kopra iz leta 1423

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Od danes je v Mali loži pod volti Pretorske palače na ogled na devetih tiskanih panojih razstava Pokrajinskega arhiva Koper, Statut Kopra iz leta 1423, avtoric Nade Čibej in Deborah Rogoznice. Današnjega uradnega odprtja razstave se je udeležil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. Ogled razstave bo možen vse do torka, 18. aprila.

Pravna razmerja so v istrskih mestih urejali mestni statuti, ki so veljali tudi za okoliška podeželska območja. Njihovi posamezni odloki so ključni za razumevanje nastajanja in varovanja pisne kulturne dediščine, ki jo danes večinoma hranijo arhivi, deloma pa tudi knjižnice in muzeji.

Prva omemba koprskega statuta je iz let 1238 in 1239, vendar ta ni ohranjen (najverjetneje je bil uničen v požaru leta 1380). Zaradi upora Koprčanov proti beneški oblasti leta 1348 je bil statut ukinjen in šele leta 1394 ponovno uveden. Statut je bil leta 1413 spremenjen, nato pa dodelan konec leta 1422. 8. marca 1423, ko ga je potrdil dož Tommaso Mocenigo. Statut ne vsebuje celotnega tedaj veljavnega pravnega sistema, saj mu skoraj v celoti manjkajo določila kazenskega prava. Koprski podestat – vedno Benečan – je od leta 1348 o vseh kazenskih zadevah odločal sam, na osnovi beneškega prava (secundum modum veneciarum), kar je bilo povsem drugače kot pri ostalih podrejenih istrskih mestih. Kodeks obsega 154 folijev.

Drugi znani statutarni kodeks, ki ga je potrdil dož Tommaso Mocenigo leta 1423, je bil sprva hranjen v knjižnici koprske gimnazije, nato v okviru starega komunskega arhiva v koprski Mestni knjižnici. Iz mesta je bil odnesen leta 1944 in je trenutno hranjen v Državnem arhivu v Benetkah.

V prostorih Pokrajinskega arhiva Koper bo v času razstave v Mali loži na ogled tudi Statut Kopra, ki ga hrani Državni arhiv na Reki. Ob tem bo na ogled tudi razstava iz leta 2011 o koprski pisni dediščini. Statut Kopra sta si med prvimi v Pokrajinskem arhivu Koper ogledala župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in podžupanja Mateja Hrvatin Kozlovič.

Predstavljeno fotografsko in arhivsko gradivo razstave je iz fondov in zbirk Pokrajinskega arhiva Koper, Pokrajinskega muzeja Koper, Državnega arhiva na Reki, Državnega arhiva v Benetkah.

Foto: MOK