DomovKulturaManifest iz leta 1914 v Pokrajinskem muzeju Koper

Manifest iz leta 1914 v Pokrajinskem muzeju Koper

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

An Maine Völker! Ai Miei Popoli! Mojim Narodom! Mojim Narodima! S temi besedami je Franc Jožef I., avstrijski cesar in ogrski kralj, 9. julija, leta 1914, iz Bad Ischla nagovoril svoj narod v manifestu, s katerim je napovedal vojno Srbiji. Manifest si lahko v celoti ogledate v zbirki Od Avstro-Ogrske do Jugoslavije v Pokrajinskem muzeju Koper.

V pismu, ki ga je napisal, našteje in obrazloži razloge ter poskuse monarhije in vlade za mirno rešitev spora, ki je nenazadnje pripeljal do odločitve za razglasitev vojne napovedi. Utemeljuje jo z besedami »V tej resni uri se popolnoma zavedam cele dalekosežnosti Svojega sklepa in Svoje odgovornosti pred Vsemogočnim. Preskusil in uvaževal sem vse. Z mirno vestjo nastopam pot, ki mi jo kaže dolžnost.« Manifest zaključi z besedami: »Jaz zaupam hrabri avstrijsko-ogrski vojni moči, polni požrtvovalnega navdušenja. In Jaz zaupam Vsemogočnemu, da podeli zmago Mojemu orožju.«

Foto: Pokrajinski muzej Koper

Manifest je sprožil verižne vojne napovedi drugih držav in svet je bil pahnjen v v morijo do takrat neslutenih razsežnosti, saj je zahtevala 8,5 milijona smrtnih žrtev. V Istri je bil manifest izdan v štirih uradnih jezikih, ki so bili v uporabi na tem območju, ter je v celoti predstavljen v zbirki Od Avstro-Ogrske do Jugoslavije v Pokrajinskem muzeju Koper.