DomovKulturaJEFF: V ospredju tretjega večera romska glasba

JEFF: V ospredju tretjega večera romska glasba

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Približuje se tretji in hkrati predzadnji večer 15. edicije Festivala JEFF, v okviru katerega bomo deležni melodij, ki jih pri nas ne slišimo vsak dan. Vrt Pokrajinskega muzeja Koper bo v ritmih romske glasbe oživel v sredo, 26. julija, ob 20.30, ko se bodo javnosti predstavili Drom Pale Luma in zasedba Tzigan Gypsy Tango Trio, glasbeni program bo spremljala umetniška razstava, tokrat se bo predstavila Zarja Ražman.

V enkratnem ambientu vrta Pokrajinskega muzeja Koper bomo tokrat gostili člane zasedbe Drom Pale Luma, ki so se najprej združili v Trstu kot trio, usmerjen predvsem v romsko  glasbo, nato pa sta se jim pridružili še dve članici. Danes se glasbeniki tako poleg romske glasbe, ki ostaja temelj, usmerjajo v bolj razgibane glasbene smeri, z vplivi jazza, flamenka, klezmerja, fada in drugih glasbenih tradicij sveta.

Drom Pale Luma sestavlja pet članov. Foto: FB Drom Pale Luma

Sledil bo nastop Tzigan Gypsy Tango Trio, argentinske tričlanske zasedbe, ki v svojem preigravanju  združuje dve glasbeni zvrsti: romsko glasbo in tango ritme, ki združeni pričarata edinstveno mešanico evforije, strasti in nostalgije.

Tzigan Gypsy Tango Trio združujejo glasbene stile. Foto: FB Tzigan

Pestro dogajanje na JEFF-u tudi s pridihom kulinarike

Znova bo na voljo istrski kulinarični kotiček, kjer se bodo predstavili lokalni ponudniki zdrave hrane.

Tudi zadnji JEFF večer ne bo minil brez umetniške note, tokrat se nam bo namreč predstavila Zarja Ražman, ki sicer prihaja iz Izole, vendar študij večinoma opravlja v sosednji Italiji. Zaključila je študij na Likovni Akademiji v Benetkah, nadaljuje pa študij na Akademiji za lepe umetnosti v Urbinu. Udejstvuje se primarno skozi več medijev: skozi slikarstvo, skozi fotografijo, v zadnjem obdobju pa čedalje več skozi grafiko, ki počasi postaja njeno osrednje izrazno sredstvo. Zarja se bo predstavila z monotipijami velikega formata, ki nas zagotovo ne bodo pustili ravnodušne.

Ne zamudite predzadnjega večera Festivala JEFF, ki v srednjeveškem jedru Kopra združuje različne umetnosti in tako pričara čudovito vzdušje, ki zadovolji še tiste najbolj zahtevne glasbene sladokusce.