DomovKulturaMarjetica Koper za boljše ločevanje e-odpadkov

Marjetica Koper za boljše ločevanje e-odpadkov

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so se občine slovenske Istre, Mestna občina Koper, Občina Ankaran, Občina Izola in Občina Piran pridružile projektu LIFE Gospodarjenje z e-odpadki, ki poteka pod sloganom E-cikliraj, nad katerim bedi družba ZEOS.

erecikliranje
Foto: Marjetica Koper

E-odpadki in odpadne baterije posebna skupina odpadkov

Projekt z vzpostavitvijo občanom prijazne mreže zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij, ki nastaja po vsej Sloveniji, nagovarja gospodinjstva k skrbnemu ravnanju s tovrstnimi odpadki.

Organizatorji projekta sporočajo, da so e-odpadki in odpadne baterije posebna skupina odpadkov, ki ne sodi med mešane komunalne odpadke, zato želijo občanom približati možnosti njihove oddaje. Ti odpadki vsebujejo težke kovine, ki so za okolje, naravo, ljudi in živali zelo nevarne, po drugi strani pa gre za surovine, iz katerih pridobivajo reciklate in iz teh nato nove proizvode, naravni viri pa se ohranjajo.

V sklopu sodelovanja so občine prejele nekaj manj kot 30 uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije, ki so jih skupaj z lokalnimi partnerji prevzele na slavnostni predaji v ZC Sermin v Kopru.

Z dogodkom v Marjetici Koper tudi uradno začenjajo evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki letos poteka med 19. in 27. novembrom.

Mestna občina Koper in Občina Ankaran sta prejeli 15 uličnih zabojnikov, ki jih bodo začeli nameščati že naslednji ponedeljek.

erecikliranje
Skrbno ravnajmo z e-odpadki in odpadnimi baterijami. Odlagajmo jih v temu namenjene nove zabojnike. Foto Marjetica Koper

Na dogodku v Kopru so bili prisotni predstavniki izvajalcev lokalnih gospodarskih javnih služb za ravnanje z odpadki: Marjetica Koper, Komunala Izola in Javno podjetje OKOLJE Piran ter predstavniki občin, med njimi tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič. S podpisom listine so slavnostno prejeli ulične zbiralnike ter s simbolično oddajo e-odpadkov pospremili novo pridobitev.

erecikliranje
Predstavniki, med njimi tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, so se zavezali, da bodo “kot partnerji v projektu z aktivnim sodelovanjem spreminjali navade prebivalcev Slovenije in e-ciklirali. Foto: Marjetica Koper

»Danes smo pridobili skoraj 30 novih zbiralnikov za odpadno električno in elektronsko opremo, kar je napredek v smeri ustvarjanja pogojev za naše občanke in občane štirih obalnih občin, ki bodo lahko bolje ločevali to vrsto odpadkov. Niso dovolj samo zahteve in pričakovanja o ločevanju z naše strani, torej izvajalcev javnih služb ravnanja z odpadki, temveč morajo biti za to tudi ustrezni pogoji in to je korak naprej. V današnjem času se tehnologija spreminja iz dneva v dan, vsak dan znova ljudje kupujejo aparate, ko jih odvržejo, pogosto pa ne razmišljajo o tem, kje ti končajo. Poudariti je treba, da električni, predvsem pa elektronski aparati lahko vsebujejo tudi nevarne snovi za okolje in živa bitja, človeka in živali, zato je prav, da se pravilno odložijo in nato obdelajo,« je zbrane na dogodku nagovoril v. d. direktorja podjetja Marjetica Koper Gašpar Gašpar Mišič.

erecikliranje
Gašpar Gašpar Mišič: “Naše poslanstvo ni samo zbiranje in ločevanje odpadkov, ampak predvsem tudi osveščanje ljudi”. Foto: Marjetica Koper

“Vesel sem, da na področju ločevanja odpadkov lahko naredimo korak naprej in našim občanom približamo infrastrukturo določenega zbiranja. Občani so v zadnjih desetih letih dokazali, da cenijo okolje in z odpadki ravnajo tako, kot je potrebno,” je dodal Emil Šehić, direktor družbe ZEOS. *