DomovKulturaMartinčev trg bodo zavzele rock zvezde

Martinčev trg bodo zavzele rock zvezde

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes, ob 21. uri, bo Primorski poletni festival zvenel v madžarskem jeziku. Predstava Črni, zgodba narodnega heroja Karađorđa  – Črnega Đorđa ustvarjalcev Novosadskega gledališča, bo na Martinčevem trgu v Kopru opremljena s srbskimi nadnapisi. Trg se bo spremenil v supermarket.

Predstavo je režiral Žanko Tomić, v vlogi Črnega nastopa Arpad Mesaroš, ki je zanjo na letošnjem festivalu poklicnih gledališč Vojvodine prejel nagrado za najboljšega igralca. Odlična je tudi glasba Adama Klema, prav tako nagrajena na istem festivalu.

Zgodba se odvija v velikem supermarketu, kjer junaki postanejo rock zvezde. Ker je novosadsko gledališče eno najboljših v svoji regiji, se obeta odličen muzikal, ki bo občinstvo popeljal skozi številne komične situacije, da jih bo na koncu pripeljal k posamezniku. Živimo v svetu brez herojev, mesto zabave pa je supermarket – metafora sveta.

Foto: politika.rs

Navdih za muzikal so izvajalci našli v romantičnem viteškem romanu

Navdih za muzikal Črni so našli v romantični viteški igri s petjem in streljanjem Črni Đorđe (1912), v kateri je madžarski dramatik Ištvan Balog prikazal bliskovit vzpon srbskega narodnega heroja Đorđa Petrovića, znanega pod imenom Karađorđe ali Crni Đorđe, od osamljenega izgnanca do vodje prve srbske vstaje in voditelja naroda. 

Muzikal, ki po dramski predlogi prevzema njeno strukturo in junake, se bolj kot z zgodovino in življenjem naslovnega junaka ukvarja z vprašanjem, kako bi bila v času, ki ne verjame več v mite in heroje, saj je mit postal šala, heroj pa tarantinovska figura, zgodovinski horor in ironija, videti zadnja srbska vstaja.

»Parodično – tako kot skoraj vse okoli nas,« odgovarjajo njegovi ustvarjalci, zaslužni za montipajtnovsko bizarno, smešno in duhovito uprizoritev, ki gledalca nagovarja z vprašanjem, ali je v potrošniškem času, v katerem živimo, revolucija sploh še mogoča.