DomovKulturaDalmatinski melos iz istrskih grl: Klapa Semikantá navdušila občinstvo v Kopru

Dalmatinski melos iz istrskih grl: Klapa Semikantá navdušila občinstvo v Kopru

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Klapa Semikantá praznuje pet let delovanja in minuli konec tedna je za svoje zvesto občinstvo pripravila veliki koncert s številnimi gosti in presenečenji. Na njem so se člani zasedbe predstavili s starimi uspešnicami in novimi priredbami, med drugim tudi z dvema avtorskima skladbama, s katerima skupina začenja novo glasbeno obdobje. 

Na koncertu so se pevcem  pridružili prijatelji: Gledališka skupina Dekani, citrarka Tanja Zajc Zupan in sopranistka Teja Saksida, Klapa Lungomare iz Umaga, Štefica Stipančević Steffy in Gregor Ravnik. Koncert je bil prežet z dalmatinskim melosom ter s priredbami znanih slovenskih in hrvaških popevk. Občinstvo, ki je do zadnjega kotička napolnilo koprski trg, je po uradnem delu koncerta zahtevalo kar dva dodatka.

Kdo so Klapa Semikantá?

Klapa Semikantá je nastala pred petimi leti, pevce različnih generacij pa še danes povezuje veselje do petja in druženja. Njihov repertoar v večji meri obsega pesmi iz Dalmacije, vedno pa v svoj spored vključijo  slovenske narodne in istrske napeve, saj vedno radi poudarijo, da so doma v Istri.

Semikanti se je na odru pridružila tudi citrarka Tanja Zajc Zupan, ki je nastopila s sopranistko Tejo Saksida. Foto: Daniel Škerjanc

Na njihovih koncertih se zbere zelo raznoliko občinstvo, od predstavnikov mlajše, srednje in zrelejše populacije. Prav druženje različnih generacij je eden od glavnih ciljev skupine, številni nastopi pa se nadaljujejo tudi po uradnem delu, ko fantje zapojejo tudi skupaj  z obiskovalci v bolj intimnem ambientu.

Številni nastopi doma in v tujini

Klapa Semikantá veliko nastopa na številnih koncertih tako v koprski kot v sosednjih istrskih občinah ter v tujini, kjer s ponosom predstavlja Koper in Slovenijo. Nastope pripravlja skupaj s številnimi društvi in skupinami iz lokalnega okolja ter tako krepi sodelovanje ljubiteljskih kulturnih društev v Istri.

V zadnjem letu je skupina imela več kot 30 nastopov v koprski in drugih istrskih občinah, drugod po Sloveniji ter v tujini. Med drugim so nastopali s Pihalnim orkestrom Koper, na povabilo slovenskega sporeda ORF in Radia Koper so bili na gostovanju v avstrijskem Pliberku, lansko poletje  pa so na povabilo Klape Ošjak s Korčule kot edina klapa iz Slovenije nastopili na njihovem koncertu ob 40. letnici delovanja.