DomovKulturaPOLETNI FESTIVAL: Vrhunec festivala prinaša dneve prepletene s kulturo in zabavo

POLETNI FESTIVAL: Vrhunec festivala prinaša dneve prepletene s kulturo in zabavo

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Po uspešni premieri Baruf sredi tedna v Kopru gre letošnji Primorski poletni festival s polno paro naprej.

Barufe v koprodukciji štirih gledališč treh držav si bodo danes, v petek, 23. junija, ob 21. uri, lahko ogledali v Pulju, v nedeljo, 25. junija, ob 21. uri pa v amfiteatru Gradu Kromberk.

Jutri, v soboto, 24. junija, ob 20. uri, bo v koprskem gledališču v koncertni predstavi Kako diši svoboda, kakšne barve je mir nastopila Lara Jankovič, le poldrugo uro zatem pa se bo na Martinčevem trgu v Kopru predstavila klapa Semikanta.

V nedeljo, 25. junija, ob 20. uri, bo koprsko gledališče prizorišče Piaf marche, prave male gledališke mojstrovine Novosadskega gledališča in gledališča iz Subotice, ki spomni na burno življenje in tragično usodo »pariškega vrabčka« Edith Piaf. Uprizoritev ni le nežen poklon sloviti francoski šansonjerki, ampak vsem ženskam, ki zmorejo ljubiti strastno in brez pridržka ter živeti pogumno in dihati s polnimi pljuči.

Barufe. Foto: Gledališče Koper /Jaka Varmuž

Privoščite si kulturo

V ponedeljek, 26. junija, ob 21. uri bo na Martinčevem trgu gostovalo Novosadsko gledališče s predstavo Črni. Navdih so ustvarjalci našli v romantični viteški igri s petjem in streljanjem Črni Đorđe (1912), v kateri je madžarski dramatik Ištvan Balog prikazal bliskovit vzpon srbskega narodnega heroja Đorđa Petrovića, znanega pod imenom Karađorđe ali Crni Đorđe, od osamljenega izgnanca do vodje prve srbske vstaje in voditelja naroda. Muzikal se bolj kot z zgodovino in življenjem naslovnega junaka ukvarja z vprašanjem, kako bi bila v času, ki ne verjame več v mite in heroje, saj je mit postal šala, heroj pa tarantinovska figura, zgodovinski horor in ironija, videti zadnja srbska vstaja.

V torek, 27. junija, ob 21. uri, si  bo občinstvo v Gledališču Koper lahko ogledalo predstavo SNG Nova Gorica Madame Bovary. Flaubert sam je rekel: »Zanikam, da je Emma Bovary pošastna kreacija moje izrojene domišljije. Mogoče je pošast, vendar nisem jaz tisti, ki jo je ustvaril. Naš svet, vaš svet in moj svet jo je ustvaril. Tam zunaj je več tisoč Emm Bovary, katerih življenje je bilo moja inspiracija.«

Foto: Jesus Crist Superstar

Zaključek Poletnega festivala s kultno rock opero

V sredo, 28. junija, bo Primorski poletni festival na kar štirih prizoriščih. Ob 20.30 bo v Mladinskem zdravilišču in okrevališču na Debelem rtiču na sporedu Čudežni piskrček, lutkovna predstava Nike Solce, v kateri je združila svoja dva svetova: lutkovnega in glasbenega. Predstava je kombinacija treh poučnih in humornih slovenskih ljudskih pravljic o zviti lisici, ki se prepletajo z ljudskimi pesmicami in njihovimi priredbami.

Istega dne ob 21. uri bo na Martinčevem trgu projekcija dokumentarnega filma Trst, Jugoslavija, s Ponterossom, kavbojkami,… Zgodbe in pričevanja z obeh strani meje obujajo ekonomijo in politiko zlatih let, ko je Trst predstavljal vrata na Zahod.  Prav tako v sredo, ob 21. uri, se bodo v Miljah lahko nasmejali družbeni komediji  Zaplet v ulici Doganelli, ob isti uri, torej ob 21. uri, pa bo v amfiteatru portoroškega Avditorija še en vrhunec Primorskega poletnega festivala, kultna rock opera Jesus Christ Superstar.