DomovKulturaAVTORSKI VEČER: Andrej Makor bo ob svojem rojstnem dnevu predstavil svoja dela

AVTORSKI VEČER: Andrej Makor bo ob svojem rojstnem dnevu predstavil svoja dela

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) v torek, 27. junija, organizira avtorski večer ob 30-letnici rojstva primorskega skladatelja Andreja Makorja.

Andrej Makor je skladatelj, ki prihaja iz Zgornjih Škofij. Že kot otrok je začel igrati klavir in od takrat je njegovo življenje povsem prepleteno z glasbo.

Na ljubljanski Akademiji za glasbo je najprej diplomiral iz glasbene pedagogike, nato pa še iz kompozicije in solo petja. Trenutno zaključuje magistrski študij kompozicije pri prof. Giovanniju Bonatu z državnega konservatorija v Padovi. Pevsko se je izpopolnjeval pri priznanih pevcih, muzikologih in glasbenih specialistih, kot so Christina Pollerus, Alfred Burgstaller, Marjana Lipovšek, Bernarda Fink in Sabina Cvilak.

Za dosedanje ustvarjanje je prejel številne nagrade in priznanja – bodisi kot pevec solist bodisi kot skladatelj. Eno od njegovih najprestižnejših priznanj je študentska Prešernova nagrada za skladateljski opus, a Andrej pravi, da je čisto vsako priznanje, ki ga prejel za svoje delo, zanj prestižno.

PONOSNI NA OBČANE: Andrej Makor: “Svoja dela začutim v sebi”

Glasbeni večer Makorjevih del

Koncert v okviru mednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices bo ob 20.30 potekal v dvorani Glasbene šole Koper. Na koncertu bo nastopil Komorni zbor AEGIDA, Mešani pevski zbor Obala Koper in Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem.

Pod vodstvom dirigentov Ambroža Čopija, Andreje Tomažič Hrvatin in Sebastjana Vrhovnika bodo zbori izvedli skladateljeva dela s sakralno in posvetno vsebino ter priredbe ljudskih. Nekatera dela so nastala prav za nastopajoče zasedbe v zadnjem obdobju.

Makorjev glasbeni jezik je raznolik in poveden. Prepoznavne harmonije in pretanjen odnos do vsebine dajejo njegovi glasbi prepoznavnost.
Foto: arhiv ekoper.si

Skladatelj se je v zadnjem obdobju uveljavil s svojimi stvaritvami v Sloveniji, je pa prejemnik številnih prestižnih nagrad tudi v mednarodnem zborovskem svetu. Vsi trije zbori, ki nastopajo na koncertu, so tesno povezani z Andrejem in njegovo bogato glasbeno zapuščino.