DomovKulturaBORŠT: Spominski dan ob 1460. obletnici smrti Sv. Nazarija

BORŠT: Spominski dan ob 1460. obletnici smrti Sv. Nazarija

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Jutri bo ob 20. uri, v Borštu, Pr lužah ob kapelci, potekal Spominski dan v čast sv. Nazarija ob 1460. obletnici njegove smrti.

Naj spomnimo, da so v ponedeljek, 19. junija, kristjani v Kopru obeležili praznik sv. Nazarija. V ta namen so že v nedeljo potekale različne aktivnosti, ko je v koprski stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja, potekala sveta maša, ki se je nato zaključila s procesijo po trgu pred stolnico. Na predvečer praznika so v stolnici potekale tudi slovesne večernice.

Počastitev Sv. Nazarija tudi v Borštu, njegovem rojstnem kraju

Obletnico bodo počastili tudi v Borštu, kjer naj bi se po legendi sv. Nazarij rodil. Ljudje še danes znajo pokazati, kje naj bi stala njegova rojstna hiša.

Bil je sveti mož in je s svojo globoko vero in pripadnostjo mestu, začel zgodovinsko pot koprske škofije in tako Kopru ohranil status mesta. Sv. Nazarij je po tradiciji izročila umrl leta 577. Torej pred 1460 leti. Njegove relikvije so shranjene v sarkofagu za glavnim oltarjem koprske katedrale.

Spomin na prvega koprskega škofa bodo tako v Borštu počastili z nastopom skupine Mužika sv. Lazar. O liku in pomenu škofa pa bo spregovoril Darjo Gregorič, predsednik društva Helio Diakon.