DomovKulturaMejnik slovenskega osamosvajanja

Mejnik slovenskega osamosvajanja

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Petindvajseti oktober je dan, ko se po Sloveniji s proslavami in prireditvami spominjamo dogodka, ki ga je tok zgodovine leta 1991 umestil prav v mesto Koper. V noči iz 25. na 26. oktober je namreč iz koprskega pristanišča odplula ladja z zadnjimi vojaki takratne Jugoslovanske ljudske armade.

Za mnoge prav ta dogodek na simbolni ravni pomeni ključno epizodo v sicer burnem procesu slovenske osamosvojitve.

Enotnost naroda

Dogodki, ki so se odvijali v tistem obdobju negotovosti, so politično in narodno povezali državljane v homogeno celoto, ki ni klonila niti pred preiskušnjo desetdnevne vojne. Slovenski državljani so tako vnovič pokazali, da je svoboda tista vrednota, za katero si je vredno prizadevati in tudi boriti, če se pojavi nekdo, ki jim jo skuša odvzeti. Vojna ob razpadu prejšnje države, ki je znotraj svojih meja prizadejala toliko bolečine in zasejala razkol med še včeraj prijateljskimi narodi, je tudi za Slovenijo predstavljala težak preizkus, ki pa ga je uspešno opravila. Slovenski narod si je tako ponovno priboril svoje mesto pod svobodnim soncem.

Dan suverenosti
Dan suverenosti. Foto: Domen Groegl/STA

Ohranjanje suverenosti kot svojevrsten izziv

Leta 1991 so se odvili dogodki, skozi katere si je Slovenija priborila suverenost ali z drugimi besedami pravico do samoodločbe. Pravico do lastne suverene politike, politike, ki jo sme povsem legitimno uveljavljati pred in med ostalimi suverenimi državami. Priborjen je bil zgodovinski privilegij, ki se ga mora braniti in ne dopustiti, da bi o nas še kdajkoli odločal drugi. Slovenska država je v letih po osamosvojitvi dosegla še mnogo pomembnih mejnikov, ki na takšne ali drugačne načine vplivajo na državljane in hkrati prinašajo nove izzive.

Dan suverenosti
Dan suverenosti. Foto: evropamojadezela.si

Med eno od večjih prelomnic na poti mlade in majhne države sodi tudi članstvo v Evropski uniji. Slovenija se je s tem znašla v orkestru velikih sil, ki odločajo o usodi ne več zgolj lastnih državljanov, ampak državljanov celotne Unije. Ne gre zanikati, da članstvo v evropski družini Sloveniji prinaša veliko pozitivnih koristi, ki jih lahko opazimo že denimo v prostem potovanju znotraj evropskih meja, iskanju dela in podobno. Prinaša pa tudi nov izziv, izziv politične modrosti pri sodelovanju v zadevah, ki zadevajo več kot 500 milijonov ljudi, pri tem pa spretno krmariti med ohranjanjem ugleda zanesljivega partnerja na političnem parketu in ohranjanjem suverenosti kot vrednote, ki je bila priborjena in ki jo po državi obeležujemo na danšnji dan.

Državna proslava ob dnevu suverenosti se bo na današnji dan, 25. oktobra, ob 20. uri odvijala v Areni Bonifika, kjer bo zbrane nagovoril predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar. *