DomovKulturaMePZ Obala Koper obeležil 40 let delovanja

MePZ Obala Koper obeležil 40 let delovanja

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V soboto je v dvorani Sv. Frančiška Asiškega, s koncertom, 40 let delovanja obeležil Mešani pevski zbor Obala Koper (MePZ Obala Koper). Ob zavidljivi obletnici jim je vse najboljše zaželel tudi predstavnik Mestne občine Koper, vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec.

Mešani pevski zbor Obala Koper  je bil ustanovljen leta 1977. V tem času se je v njem zvrstilo preko 300 pevk in pevcev. Zbor se neprestano pomlajuje in ohranja pozitivno energijo, ki jo z veseljem na koncertih predajajo tudi svoji publiki.

Da je tako, med drugim priča tudi organizacija mednarodnega zborovskega festivala v Kopru. Bienalni pevski dogodek je namreč postal stalnica mestnega kulturnega utripa.

Zbor uspešno zastopa Slovenijo tudi v tujini

Zbor je deloval pod umetniškim vodstvom Mirka Slosarja, Walterja Lo Nigra, Ambroža Čopija, Maje Cilenšek, od novembra 2008 pa ga uspešno vodi Sebastjan Vrhovnik. Aprila 2012 so pod njegovo taktirko osvojili že dvanajsto zlato plaketo na državnem zborovskem tekmovanju »Naša pesem«. Pevke in pevci pa so še posebej ponosni, ko domov prinašajo zlata odličja iz tujine. V zadnjih nekaj letih so se tako z odličji vrnili iz Italije (Rimini, 2008, »C. A. Seghizzi«, 2011), Nizozemske (2006), Nemčije (Miltenberg, 2010) ter Bosne in Hercegovine (Prijedor, 2014).

Ob 40. obletnici delovanja, so tako pripravili pravi zborovski spektakel v dvorani Sv. Frančiška Asiškega in obiskovalce navdušili s pestrim naborom pesmi.

Foto: ekoper.si

Vivat, crescat, floreat

Zavidljivo obletnico so pričeli s pesmijo Vivat, crescat, florat ad multos annos (Naj živi, raste in cvete še na dolga leta, kar jim je v svojem govoru zaželel tudi predstavnik Mestne občine Koper, vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec.

40 let je zavidljiva obletnica in vesel sem, da je z zborom sodelovalo že veliko zvenečih imen, tako pevcev kot tudi zborovodij, ki so vedno kakovostno vodili ta pevski zbor. Prav veselje do petja in posvečanje vašega prostega časa dragi pevci je botrovalo k temu, da je pevski zbor poznan tudi širše in ne samo v domačem okolju. Vesel sem, da je tudi Mestna občina Koper lahko s svojo podporo zboru pomagala na poti uspeha, tako z zagotavljanjem prostorov kot tudi sofinanciranjem tekočega delovanja. Na MOK smo izredno ponosni, da imamo pevski zbor s takim renomejem, zbor, ki nosi ime našega mesta in naše občine. Naj živi in se razvija MePZ Obala Koper. Želimo vam še veliko uspehov, je v svojem govoru pevskemu zboru zaželel predstavnik Mestne občine Koper Timotej Pirjevec, ki je ob koncu svojega govora predal priznanje za  uspešno delovanje predsednici zbora Tamari Mikolič Južnič.

Ob bok so se Mešanemu pevskemu zboru Obala na sobotnem koncertu pridružili še Godalni kvartet Broken strings Quartet, violinistka Nika Toškan, izvrstni inštrumentalisti pod umetniškim vodstvom Eve Dolinšek (čembalo, orgelski pozitiv) Janez Krevel (kontrabas) in Izidor Erazem Grafenauer (teorba), sopranistka Monika Fele ter tudi nekdanji Obalin pevec Rudi Bučar in Istra bend. Njihovo obletnico je med drugim prišel počastit tudi znani slovenski dirigent Ambrož Čopi, ki je zbor vodil v sezonah od 1998 do 2007.

Sebastjan Vrhovnik, je svojo dirigentsko vlogo za trenutek predal tudi Andreju Makorju mlademu slovenskemu skladetelju, ki je z zborom prvič izvedel pesem In memoriam (V spomin) in bo v kratkem prevzel tudi  vlogo Vrhovnika. S pesmijo Ne daj oča naš lubi bug so spomnili na čase Primoža Trubarja in nas nato s pesmijo Bogoroditse devo začarali v cerkveni staroslovaščini. Niso pa pozabili niti na istrske ljudske pesmi.