DomovNaši krajiMuzej se vrača v leto 1916

Muzej se vrača v leto 1916

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Začetek prihodnjega tedna bodo Koper zaznamovali trije z zgodovino povezani dogodki: znanstveni simpozij o »Letu ’16«, razstava o vojni na Jadranu in okrogla miza o Nazariu Sauru.

Pokrajinski muzej Koper bo v ponedeljek, 14. novembra 2016, ob 11. uri gostil znanstveni simpozij z naslovom »Leto 16 – Orel ali Svoboda? – Sto let med Cesarstvom in Domovino. Stoletje kasneje«.

razstava
Gostujoča razstava »Jadran 1916« bo v muzejski galeriji na ogled do 15. februarja 2017. Foto: Pokrajinski muzej Koper

Zgodovinarji in ljubitelji zgodovine se bodo sprehodili skozi stoletno obdobje od prihoda avstrijskega cesarja v Koper leta 1816 do časa prve svetovne vojne, ko je mnogo takratnih Koprčanov začutilo priložnost za priključitev h Kraljevini Italiji, na katero so bili navezani predvsem na podlagi poltisočletne morske, kulturne in politične povezave v okviru Beneške Republike.

Več o gostujoči razstavi “Jadran 1916” najdete tukaj.

Morje je igralo pomembno geopolitično vlogo v manj poznani, a za obe strani pomembni vojni na Jadranu. Morsko plat velike vojne bo osvetlila gostujoča razstava »Jadran 1916«, ki bo v muzejski galeriji na ogled do 15. februarja 2017.

nazario
Nazario Sauro Foto: Pokrajinski muzej Koper

V mornarici je deloval tudi Nazario Sauro. V valu iredentizma in želje po osvoboditvi se je kot prostovoljec vključil v italijansko kraljevo mornarico, kar pa ga je pred stotimi leti stalo življenja. avstro-ogrske sile so ga prijele in obsodile na smrt z obešanjem. Umrl je 10. avgusta 1916 in postal narodni heroj. V Kopru so mu postavili tudi spomenik, ki pa so ga leta 1944 uničile nemške nacistične okupacijske sile.

O njem bo govora v torek, 15. novembra, ob 18. uri na okrogli mizi, ki jo v Casi Veneziani v Kopru organizirajo: Italijanska skupnost Santorio Santorio, Italijansko središče Combi in Društvo zgodovinsko-geografskih študij iz Pirana. *

Program znanstvenega simpozija najdete tukaj.