DomovKulturaZgodovinska mesta s skupnimi lastnostmi, problemi in nenazadnje tudi izzivi

Zgodovinska mesta s skupnimi lastnostmi, problemi in nenazadnje tudi izzivi

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so na Ptuju proslavili 15. obletnico Združenja zgodovinskih mest Slovenije, katerih član je že vsa leta tudi Koper.

združenje zgo.mest
Skupščine se je v imenu Mestne občine Koper udeležil podžupan Peter Bolčič. Foto: TOK

Kot je na današnji skupščini Združenja zgodovinskih mest Slovenije uvodoma dejal gostitelj srečanja, ptujski župan Miran Senčar, imajo zgodovinska mesta številne skupne lastnosti, kot so spomeniško zaščiteni objekti, upadanje starostne strukture prebivalcev, prazne in zapuščene stavbe in stanovanja, obenem pa se soočajo z izzivi, kot so oživljanje starih mestnih jeder, urejanje prometne problematike, pa tudi privabljanje turistov v stara mestna jedra. Prav zato so nekatere občine, ki se teh problemov bolj zavedajo, dale pobudo za ustanovitev Združenja zgodovinskih mest Slovenije. Slednje je bilo kot gospodarsko interesno združenje ustanovljeno leta 2001 na Ptuju, z namenom zastopanja interesov mest in gospodarskih družb na področju ohranjanja in spodbujanja življenja in razvoja starih mestnih jeder ter hkrati skrb za kulturno dediščino Slovenije.

Združenje je na začetku imelo šest članov, med katerimi je od vsega začetka tudi Koper, kasneje pa so se mu pridružila še druga mesta in gospodarske družbe.

združenje zgo.mest 2
Knjiga Dragocenosti starih mestnih jeder. Foto: TOK

Ob današnji, 15. obletnici ustanovitve, so na Ptuju poleg skupščine, katere se je v imenu Mestne občine Koper udeležil podžupan Peter Bolčič, pripravili tudi slovesnost ter ob tej priložnosti izdali knjigo Dragocenosti starih mestnih jeder.