DomovKulturaOktet Aljaž obeležil 10 let

Oktet Aljaž obeležil 10 let

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

S slovensko in tujo pesmijo, ki je odmevala v do zadnjega kotička napolnjeni dvorani Kulturnega doma v Sv. Antonu, in energičnim nastopom številnih glasbenikov, je koprski Oktet Aljaž počastil prvih 10 let glasbenega ustvarjanja.

Tudi ob 10. jubileju Oktet Aljaž ni razočaral – predstavil se je s pestrim in raznolikim repertoarjem, ki je obsegal tako domače napeve kot znane popevke, program pa so popestrili glasbeni prijatelji Oktet Žetev, s katerim oktet sodelulje že od leta 2012, in skupina Ne me jugat. Vabilu se je odzval tudi koprski župan Aleš Bržan, ki jim je ob 10 obletnici iskeno čestital in se jim zavalil za to, da tako vztrajno širijo slovensko besedo: “Če pa vsake toliko zakantajo po domače, je to še toliko lepše slišat. Vse najboljše za vašo obletnico.”

Oktet Aljaž ima zanimivo zgodbo o svojih začetkih. Ti segajo v leto 2009, ko so se ob rojstvu malega Aljaža na pobudo akademskega glasbenika in baritonista Mateja Lazarja zbrali štirje prijatelji glasbeniki in mamico presenetili s podoknico v porodnišnici. Od tistega nepozabnega majskega večera jih je vodila le ena misel, ustanoviti oktet, ki bo nosil ime Aljaž. Želja je kmalu postala resničnost, naslednji meseci so bili v znamenju iskanja novih pevcev, preizkušanja usklajenosti glasov in želja, kar je bila kar zahtevna nologa. Prve pevske vaje so odmevale v kantini v Hrastovljah, še nekaj naslednjih pa v garažah in družabnih prostorih zdaj enega, zdaj drugega pevca. Ob koncu leta so prizadevanja naposled obrodila sadove, fantje so ustanovili Društvo Oktet Aljaž in dobili prostore v krajevni skupnosti Sv. Anton. Oktet danes sestavlja sedem pevcev, poleg umetniškega vodje, ki je vse od ustanovitve Matej Lazar, še prva tenorista Fabjo Tuljak in David Mittendorfer, druga tenorista Goran Markučič in Maks Bembič ter basista Janko Rušt in Matjaž Kljun.