Mednarodni arhivski dan v Kopru

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprska Alma Mater Europaea te dni gosti 29. Mednarodni arhivski dan, na katerem bo stroka s tega področja obravnavala vprašanja arhivske znanosti in vpliv družbenih sprememb na arhivsko teorijo ter prakso. Ob današnji uradni otvoritvi je zbrane pozdravila podžupanja Mestne občine Koper Olga Franca.

Uvodne misli in besede je zbranim namenil predstojnik Oddelka za arhivistiko in dokumentologijo dr. Peter Pavel Klasinc, ki je arhivistiko opredelil kot »samostojno, akademsko, multidisciplinarno in interdisciplinarno znanost.« Kot je poudaril, je namen tovrstnih dogodkov predvsem ohranjati poslanstvo tekoče izmenjave izkušenj in delovanja na področju arhivistične prakse in teorije. Zbrane je nagovoril tudi predsednik Alma Mater Europaea dr. Ludvik Toplak in pohvalil partnerske institucije za večletno delovanje na področju arhivistike in prispevek k razvoju stroke: »Arhivistika je tesno povezana z medicino in vsemi plastmi našega življenja«.

V imenu Mestne občine Koper je udeležence pozdravila podžupanja Mestne občine Koper Olga Franca. Poudarila je, da je arhivistika pomembna dejavnost, ki se je morda premalo zavedamo, in bi morala uživati večjo podporo v akademskem svetu. Gostujoče je povabila k ogledu zgodovinsko in kulturno bogatega Kopra ter jim zaželela uspešno konferenco, ki bi pustila pečat v naši občini.

Mednarodni arhivski dan organizira Mednarodni inštitut arhivskih znanosti Trst – Maribor v sodelovanju z Oddelki za arhivistiko na Alma Mater in Državnim arhivom iz Trst.