DomovKulturaPestro poletno vzdušje v koprski osrednji knjižnici

Pestro poletno vzdušje v koprski osrednji knjižnici

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper v poletje vstopa polna zagona in svežih zamisli. Julija namreč nadaljujejo izvajanje različnih dogodkov v počastitev visoke 70. obletnice delovanja slovenskega javnega knjižničarstva v Kopru. V prihajajočem mesecu se tako obetajo kar štirje dogodki s kulturnim pridihom.

V prostorih Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper bo nadvse pestro tudi v poletnih mesecih. Oddelek za odrasle bo v sklopu 70. obletnice slovenskega knjižničarstva v Kopru med 1. in 31. julijem gostil kar nekaj dogodkov. Prvi zanimiv večer v družbi knjige bo na vrsti že v petek, 2. julija, ob 20. uri v avli Oddelka za odrasle. Na Vrtu knjige bo bogat knjižni opus pisatelja Andreja Medveda predstavil slovenski umetnostni zgodovinar in pesnik Miklavž Komelj. Temu bo sledil pogovor z avtorjem in ogled razstave 100 knjig Andreja Medveda.

Oddelek za odrasle bo med 17. in 31. julijem prizorišče razstave V imenu rože fotografinje Mimi Antolović, ki navdih črpa iz umetniških del enega najpomembnejših slikarjev 20. stoletja Salvadorja Dalíja. S premišljeno izbranim občutkom je avtorica ujela trenutke, ko tekočina postane del rože in obratno ter tako skupaj ustvarita nov element eksplozije.

Izredna profesorica na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem Katja Hrobat Virloget se bo v četrtek, 8. julija, ob 20. uri javnosti predstavila z novoizdano knjigo V tišini spomina, Eksodus in Istra. Avtorica bo na Vrtu knjige predstavila monografijo, v kateri se skozi izkušnje in spomine različnih posameznikov sprašuje o prostovoljnosti migracij iz obalnih mest in širše Primorske po letu 1945. Na ta način rekonstruira več vidikov migracij, predvsem tiste, ki so bili dolgo zaviti v tišino.

Pri organizaciji zadnjega julijskega dogodka bosta Osrednja knjižnica Srečka Vilharja in knjigarna Libris združili moči. V sklopu projekta Beletrinini trubadurji bo v četrtek, 22. julija, ob 19. uri pisatelj Feri Lainšček obiskal Koper in pred knjigarno Libris predstavil roman Kurji pastir, v katerem odstira dolgo potlačene spomine.