DomovKulturaPeter Martinc na koprski gimnaziji dobil spominsko ploščo

Peter Martinc na koprski gimnaziji dobil spominsko ploščo

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Minuli petek je v atriju Gimnazije Koper Peter Martinc, snovalec srednjega šolstva v slovenski Istri in utemeljitelj tradicije učenja francoskega jezika in kulture na koprski gimnaziji, dobil svojo spominsko ploščo.

S ploščo sta se Gimnazija Koper in Kulturno društvo Peter Martinc želela pokloniti delu in življenju profesorja in ravnatelja, ki je bil zelo spoštovan tako med sodelavci kot tudi dijaki.

“Profesor Peter Martinc je za generacije, ki jih je učil, in za vse, ki so ga poznali, izžareval bogastvo življenjske izkušnje, človečnosti in notranje ubranosti. Ustvaril si je avtoriteto z izjemnim znanjem, širino in človeško strpnostjo, zaradi njega so generacije, ki jih je poučeval, vzljubile francoski jezik, francosko književnost, francosko kulturo. Kot profesor in sodelavec ni skoparil z bogastvom svojega znanja, poglobljenih dragocenih misli in izkušenj. v njegovi žlahtni zapuščini je bogastvo naše prihodnosti,” navajajo v Kulturnem društvu Peter Martinc.

Prireditve so se udeležili številni koprski kulturniki, šolniki, umetniki ter tudi predstavnik MOK, podžupan Peter Bolčič.

Peter Martinc se je rodil leta 1899 v Kobaridu, študij je končal v Ljubljani, se udeležil NOB, nato pa postavil temelje slovenskega srednjega šolstva v slovenski Istri. Gimnazijo Koper je vodil med leti 1950 in 1963. Leta 1969 je za svoje delo je prejel nagrado koprske občine “15. maj”. Umrl je leta 1978.