DomovKulturaPOVABILO UMETNIKOM: Imate predlog za novo sliko za oltar na Bošadragi?

POVABILO UMETNIKOM: Imate predlog za novo sliko za oltar na Bošadragi?

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Pokrajinski muzej Koper je objavil javno povabilo likovnim umetnikom, da predložijo predlog za izvedbo nove likovne stvaritve – slike, ki bo krasila lani obnovljeni oltar na Bošadragi ob Ribiškem trgu v Kopru. Zahtevana tehnika je olje na platnu, dimenzija pa dva krat dva metra. Naročnik bo avtorsko delo honoriral s 4000 evri.

Kot so sporočili iz muzeja, je nad obokom starih mestnih vrat v neposredni bližini poulične edikule na Bošadragi nekoč stala cerkev, posvečena svetemu Lovrencu in Donatu, pristanišče pa je bilo imenovano po svetem Andreju, prav tako Bazoviška ulica, kjer se nahaja oltar.

“Z gotovostjo vemo, da je baročno sliko nadomestilo platno mladega koprskega umetnika Bartolomea Gianellija (1824-94), ki je študiral na beneški Akademiji. Ker danes platna več ni in iz fotografskih reprodukcij omenjene votivne kapele ni mogoče razbrati motiva na sliki, lahko zgolj domnevamo, kaj naj bi bilo izvorno na njej upodobljeno.”

V neobjavljenem delu Gedeona Pusterla z naslovom I tesorid’arte in Capo d’Istria” – rokopis hrani Pokrajinski arhiv Koper – so našteta umetniška dela, ki so bila ob koncu 19. stoletja shranjena v cerkvah in v zasebni lasti koprskih zbirateljev. Spisek Gianellijevih del vsebuje tudi omembo “slika v četrti Bošadraga”. Čeprav izvorna lokacija ni specificirana, v muzeju sklepajo, da gre za likovno delo z omenjenega oltarja.

Po virih koprskega zgodovinarja Gedeona Pusterla naj bi sliko, ki je nadomestila starejši dotrajan original, leta 1849 ustvaril Bartolomeo Gianelli in naj bi poleg Marije prikazovala like treh svetnikov: Nazarije, Roka in Elije. Gianellijevega dela, morda kopija originalne baročne slike, danes ni več, zato je potrebna nova umetniška stvaritev.

Restavrirana edikola iz Bošadrage. Foto: Pokrajinski muzej Koper

V muzeju pričakujejo, da bo tematika predlaganih slik sakralna, lik je “morska zvezda” (stellamaris) oziroma sveta Marija kot zaščitnica mornarjev. V ozadju naj bo upodobljeno morje ali pa mestna četrt, torej Bošedraga oziroma Ribiški trg. Poleg lika Svete Marije se lahko avtor odloči tudi za druge like, kot so sveti Andrej ali drugi svetniki, ki so povezani z morsko tematiko ali Koprom, vendar to ni obvezno.

Liki na sliki naj bodo v smislu figuralike prepoznavni in naj spoštujejo ikonografska in simbolistična umetnostnozgodovinska izročila tega prostora. Zahtevana slikarska tehnika je olje na platnu, dimenzija slike pa naj bo dva krat dva metra. Za naročeno avtorsko delo bo naročnik zagotovil plačilo v višini 4000 evrov bruto.

Slikarji, ki želijo sodelovati v izboru, naj na naslov Pokrajinskega muzeja Koper pošljejo skico koncepta likovnega dela v dimenziji največ 50 centimetrov krat 50 centimetrov. Poleg tega naj na največ eni strani priložijo besedni opis koncepta slike in sporočilnosti, ki jo želijo upodobiti. V obliki kataloga ali v elektronski obliki pa morajo priložiti še najmanj deset primerov del iz lastnega opusa.

Predloge pričakujejo do 19. maja. O izbiri bodo sodelujoči, ki bodo vključeni v ožji izbor, obveščeni do 8. junija. Izbor bo opravil direktor muzeja Luka Juri po posvetovanju s petčlansko strokovno komisijo. Naročilo izbranega avtorja bodo potrdili do konca junija, rok za oddajo dela pa bo zadnji dan septembra, so še sporočili iz muzeja.