DomovKulturaPričenjajo se poletno obarvane prireditve

Pričenjajo se poletno obarvane prireditve

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V slovenski Istri se pričenjajo poletne prireditve in festivali. V Portorožu bodo v mesec junij vstopili z Dnevi vrtnic in zdravih okusov, Izola pripravlja Kino Otok in številne kulinarične prireditve, v Kopru bo dogajanje razgibano in sladko, na plažah Valdoltra in Študent pa se pričenja serija dogodkov Poletje v Ankaranu.

V Kopru bodo 23. junija prišli na račun ljubitelji piva, dogajal se bo namreč 5. Beer Fest. 9. junija bo v Kopru potekal tudi Festival italijanske narodne skupnosti Mifest s sejmom tipičnih lokalnih proizvodov Tradicija okusov.

V Kopru bodo 2. in 3. junija prišli na račun ljubitelji piva, dogajal se bo namreč Beer Fest. Foto: Cameral

Isti vikend, bodo v Portorožu že šestič zapored potekali Dnevi vrtnic in zdravih okusov. V rožnem vrtu se bodo predstavljali ponudniki cvetja in kulinaričnih dobrot, pester program pa bo med drugim ponudil modno revijo “Zlata vrtnica Portoroža 2017”. V soboto bodo že tradicionalno posadili Vrtnico slavnih. Letos bo ta čast pripadla portoroški pevki Aniki Horvat.

Domače oljke in oljčno olje, lokalno vino in ribe bodo polnile izolske ulice 9. in 10. junija na tradicionalnem, letos že 15. prazniku Oljk, vina in rib. Letos bo dogodek popestrila tudi ponudba drugih domačih dobrot, izbor županovega vina in dobra glasba.

Lokalne dobrote bo celo sezono mogoče kupovati na izolski lokalni tržnici Ruba sz moje njive, ki je začela delovati konec maja in bo trajala vse do septembra. Zaradi velikega povpraševanja bo ta odprta dva dni: vsako sredo in soboto dopoldne, na že znani lokaciji v Drevoredu 1. maja, v bližini trgovine Agraria. S 1. junijem pa bo v Izoli ponovno zadišalo po pedočih. V sklopu akcije Zjutraj v morju, opoldne na krožniku bodo potekali Dnevi domačih pedočev, ko bodo lokalni gostinci ponujali specialitete, pripravljene iz svežih školjk.

8. junija bodo potekali strokovne natečaji za Naj torto Sladke Istre, Najizvirnejšo sladico Istre in Muškat Sladke Istre za leto 2017. Foto: arhiv ekoper.si

24. junija bo v portoroškem Monfortu prvič potekal vinsko-kulinarični dogodek VinoFest, na katerem bo več kot 30 izbranih vinarjev z vseh koncev naše dežele predstavilo svoja najboljša vina, ob njih pa bo na voljo tudi tipična lokalna hrana.

Sicer pa bo letošnji junij tudi sladek, saj bodo že 8. junija izvedli strokovne natečaje za Naj torto Sladke Istre, Najizvirnejšo sladico Istre in Muškat Sladke Istre za leto 2017 ter tako slaščičarske mojstre spodbudili, da v svoje mojstrovine vključijo s spomladansko oziroma poletno sezono povezane sestavine. Na natečaje se lahko prijavite vse do 6. junija, medtem ko so odprte tudi prijave na največji slovenski festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra 2017, ki bo letos 23. in 24. septembra.

Kino Otok v Izoli. Foto: Boštjan Mejak Magič

Glasba, gledališče in kultura

Med 30. majem in 11. junijem bo z raznolikimi filmskimi zgodbami o intimni in družbeni zgodovini človeških premikov potekal 13. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema. Osrednji otoški program bo v Izoli dosegel že znana prizorišča in nove kotičke, se naselil v galerije in na trge. Filmom trinajste festivalske izdaje se bodo pridružili še pogovori z avtorji, filmski večeri pod zvezdnim nebom, glasbene noči na izolskem Svetilniku, Podmornica – Otok za mularijo in obsežen program za filmske profesionalce.

Piranska cerkev sv. Jurija bo 18. junija gostila koncert sakralne glasbe v izvedbi Komornega zbora Dekor. V Kopru pa med glasbenimi prireditvami izpostavljajo Caprisov koncert na Titovem trgu, ki bo 16. junija, in festival novih skladb – FENS, ki se bo zgodil konec junija. Pestro bo tudi v koprskem zaledju, kjer bosta potekala Festival mladih glasbenikov Zvoki Istre v Gažonu ter Marezzijazz v Marezigah.

Caprisov koncert v Kopru. Foto: Jaka Ivančič

Junija se v Kopru pričenja tudi Primorski poletni festival, ki s svojim programom vsakič znova popestri dogajanje v slovenski Istri. Gostovali bodo tudi v Amfiteatru Avditorija Portorož, kjer bo 28. junija na sporedu kultna rock opera Jesus Christ Superstar v izvedbi Mestnega gledališča Brno iz Češke.

Zelo živahno pa bo tudi dogajanje v Ankaranu, kjer bodo od 16. junija pa vse do srede  septembra ob koncih tedna na plažah Valdoltra in Študent organizirani raznovrstni dogodki pod skupnim naslovom Poletje v Ankaranu. Plaža Valdoltra bo vsak četrtek namenjena druženju otrok, sobote bodo glasbeno obarvane, ob nedeljah pa bodo na svoj račun prišli ljubitelji gledaliških dogodkov. 17. junija so ljubitelj glasbe vabljeni na koncert skupine Katalena, 18. junija pa bo za prijetno vzdušje poskrbel Boris Cavazza Kvintet. Večer šansonov z Vito Mavrič bo na sporedu 25. junija. 22. junija so otroci vabljeni na Pomorsko pustolovščino, 29. junija pa na cirkuško predstavo za otroke Mini cirkus Bufeto. Zvečer istega dne bo za vse generacije klovnovska predstava v slogu Charlija Chaplina Bon Voyage v izvedbi mednarodne zvezde Alexeia Mironova. Na plaži Študent bodo vsako nedeljo do konca avgusta prirejene tematske glasbene animacije z različnimi DJ-ji, petki in sobote pa bodo namenjeni koncertom. Dogajanje se bo uradno začelo 24. junija z otvoritvenim koncertom skupine Hamo, 30. junija pa bo za zabavo poskrbela skupina Demolition Group.

Ta vikend v Kopru Triatlon za pokal Istre. Foto: TC

Šport in avtomobili

V prihajajočem mesecu se bomo na športno obarvane dogodke odpravili v Koper. Tam bo 3. junija potekal Triatlon za pokal Istre, 15. junija pa tudi štart prve etape kolesarske dirke po Sloveniji.

V drugi polovici junija bodo na svoj račun prišli ljubitelji jeklenih konjičkov. 17. junija bo pestro na Lazaretu, kjer bodo obiskovalci lahko občudovali starodobnike udeležencev Mednarodnega srečanja starodobnih vozil 21. Adria Classic 2017. Piran pa bo 25. junija gostil mednarodno priznan dogodek Cars & Coffee. Gre za srečanje lastnikov dragih luksuznih avtomobilov, ki bo tokrat prvič organizirano tudi v Sloveniji. V starem mestnem jedru Pirana si bodo obiskovalci lahko ogledali od 50 do 60 ekskluzivnih športnih, starodobnih in prestižnih avtomobilov, ki dosegajo vrtoglave vrednosti, od nekaj sto tisočakov do milijon evrov.

V Portorožu pa se obeta še en prestižen dogodek. V Mind Hotelu Slovenija bodo 24. junija gostili največje zvezde slovenskega in italijanskega športa. Priznani harmonikaš Denis Novato v sodelovanju z dobrodelno fundacijo monaškega princa Alberta II. Star team for the children namreč organizira gala večerjo z dobrodelno noto. Posebni gostje na večerji bodo zvezdniki svetovnega kova: 25 nogometašev, dirkačev Formule 1 in Moto GP, kolesarjev in ostalih športnikov, ki so pripomogli k razvoju športa v svetu. Vstopnice za dogodek so že v prodaji.