DomovKulturaPrimorska danes praznuje

Primorska danes praznuje

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947 danes praznujemo dan vrnitve Primorske k matični domovini, ki je od leta 2006 državni praznik, vendar ni dela prost dan. V uradu predsednika republike bo danes dan odprtih vrat, osrednja slovesnost pa bo v soboto v Postojni.

Pred predsedniško palačo bo danes postrojena častna straža garde Slovenske vojske, udeležence dneva odprtih vrat pa bo tokrat ob odsotnosti predsednika republike Boruta Pahorja v njegovem imenu pozdravila Tanja Pečar.

Praznik je spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947, ki je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in otoke. S tem se je večina Primorcev, ki so pred tem več kot 20 let trpeli pod fašizmom in od septembra 1943 nacistično okupacijo, pridružila matičnemu narodu v okviru tedanje jugoslovanske federacije. Mirovna pogodba je sicer pod Italijo umestila Benečijo, Rezijo, Gorico in Kanalsko dolino. Tako je izven slovenskih meja, v Italiji ostalo še 140.000 Slovencev.

Končna določitev meje med Jugoslavijo in Italijo je bila sprejeta po dolgotrajnih pogajanjih 10. novembra 1975 z Osimskimi sporazumi.

Osrednja slovesnost bo letos v Postojni

Osrednjo slovesnost ob letošnjem prazniku pripravljajo to soboto v Postojni pod naslovom Primorska.srčna. Organizator je Občina Postojna ob finančni pomoči ostalih primorskih občin, saj je državna proslava organizirana le vsakih pet let. Slavnostni govornik na letošnji prireditvi bo Matjaž Kmecl.