DomovKulturaV Postojni so se slovesno spomnili vrnitve Primorske

V Postojni so se slovesno spomnili vrnitve Primorske

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V Postojni je danes potekala osrednja slovesnost ob prazniku priključitve Primorske k matični domovini. Slovesnosti so se udeležili tudi župan Mestne občine Koper Boris Popovič, podžupan Peter Bolčič, svetovalec župana dr. Marko Vidnjevič in Slobodan Popovič, član občinskega sveta Mestne občine Koper.

Slavnostni govornik je bil Matjaž Kmecl, ki je poudaril velik prispevek Primorcev k temu, da je Slovenija danes takšna, kot je. Če ne bi bilo njihovega upora, bi meja z Italijo še vedno potekala na Postojnskem in tudi osamosvajanja leta 1991 morda ne bi bilo.

Množico obiskovalcev so nagovorili tudi zgodovinar Borut Klabjan, postojnski župan Igor Marentič ter predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Postojna Jerko Čehovin. Slovesnosti se je udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Primorska.srčna.

Osrednja slovesnost je letos potekala pod naslovom Primorska.srčna, organizirala jo je Občina Postojna ob finančni pomoči ostalih primorskih občin.

Praznik priključitve Primorske k matični domovini je spomin na uveljavitev pariške mirovne pogodbe 15. septembra 1947, ki je takratni Jugoslaviji prinesla velik del Primorske, Istro južno od Mirne, Reko, Zadar in otoke. S tem se je večina Primorcev, ki so pred tem več kot 20 let trpeli pod fašizmom in od septembra 1943 pod nacistično okupacijo, pridružila matičnemu narodu v okviru tedanje jugoslovanske federacije. Mirovna pogodba je sicer Italiji dodelila Benečijo, Rezijo, Gorico in Kanalsko dolino. Tako je zunaj slovenskih meja, v Italiji, ostalo še 140.000 Slovencev.

Končna določitev meje med Jugoslavijo in Italijo je bila sprejeta po dolgotrajnih pogajanjih 10. novembra 1975 z Osimskimi sporazumi. *