DomovNaši krajiCarpaccio500: udeležite se restavratorskega doživetja

Carpaccio500: udeležite se restavratorskega doživetja

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Vittore Carpaccio je umetnik iz preteklosti, ki buri duhove še danes. Njegova dela so znana po vsem svetu, kar nekaj njegovih mojstrovin je nastalo tudi v Sloveniji.

Carpaccievo leto

Vsi smo že kdaj obiskali koprsko stolnico Marijinega vnebovzetja, a marsikdo ne ve, da je oltarna pala na desni strani ladje prav Carpaccieva stvaritev.

Letos oltarna slika, na kateri je upodobljena Marija z otrokom na prestolu in s šestimi svetniki, praznuje zavidljivih 500 let. Ob tej pomembni obletnici so včeraj v atrij Pokrajinskega muzeja Koper prinesli dve orgelski krili, ki ju je za koprsko stolnico s čudovitimi potezami čopiča likovno opremil prav Vittore Carpaccio. Zaradi zavidljive starosti sta krili umazani in poškodovani, zato ju v živo in pred vašimi očmi v pokrajinskem muzeju pravkar restavrirajo. To je edinstvena priložnost, ki je drugje ne morete doživeti.

orgelska krila 1

Ob visoki obletnici oltarne pale je protokolarno-prireditvena dvorana sv. Frančiška Asiškega že gostila koncert komornega orkestra Ferruccio Busoni, kmalu pa so sledile tudi številne druge aktivnosti, med njimi okrasitev mesta in postavitev razstavnih panojev na potniškem terminalu, v kratkem pa bo Koper prizorišče mednarodnega simpozija na temo oltarne pale ter odprtja razstave v Carpaccievi hiši v Kopru.

Otvoritev restavratorske dogodivščine

Včeraj je v atriju muzeja potekala otvoritev restavriranja orgelskih kril, kjer sta slavnostno spregovorila direktor Pokrajinskega muzeja Koper, Luka Jurij, in podžupan Mestne občine Koper, Alberto Scheriani.

scheriani1
Alberto Scheriani v družbi restavratorke Barbare Gosar Hirci.

“Carpaccievo leto, kot smo poimenovali niz dogodkov in aktivnosti, s katerimi obeležujemo res častitljivo obletnico upam si trditi najpomembnejšega umetniškega dela pri nas, smo svečano odprli prav na dan slovenskega kulturnega praznika,” je v svojem govoru na otvoritvi povedal podžupan Alberto Scheriani.

Nekaj o samem restavratorskem delu pa je povedala restavratorka Barbara Gosar Hirci, ki poudarja, da so Carpaccieva dela ne le nacionalnega, ampak tudi svetovnega pomena. Vsekakor pa si želi, da bi v prihodnosti uspeli pridobiti tudi sredstva za raziskavo znamenite oltarne pale, ki letos praznuje 500 let.

restavratorka

Sladica Carpaccio500 navdušila

Vsak obiskovalec je včeraj užival ob pogledu na Carpaccievo delo in pridne roke restavratork, ki mu bodo znova vrnile sijaj iz preteklosti. Na otvoritvi je poleg dveh orgelskih kril navduševala tudi prav posebna sladica, ki so jo naredile pridne roke slaščičarjev slaščičarne Triglav. Tortica Carpaccio500 je prava poslastica za vsakega, ki želi podoživeti pikanten okus zgodnje renesanse, ko so slaščice začinili s poprom in soljo, a so bile te kljub temu sladke.

sladica carpaccio500

Nad otvoritvijo so bili navdušeni vsi obiskovalci, za naš portal pa je spregovoril oče Primož, ki ponosno mašuje prav ob boku slavne oltarne pale v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru: “Petstota obletnica oltarne pale je za Koper zelo pomemben dogodek, vesel sem, da se je Mestna občina Koper v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Koper odločila za ta poklon Carpacciu. Takih dogodkov bi v Kopru vsekakor moralo biti veliko več, saj imamo zelo bogato kulturno dediščino.” *