DomovKulturaRazstava o šegah in navadah velike noči

Razstava o šegah in navadah velike noči

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Na gradu Prem, kustosinja in zgodovinarka Mateja Kakež v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Koper organizira razstavo velikonočnih šeg in navad v Brkinih. Z različnimi izdelki se bodo predstavili tudi različni vrtci, šole in društva. 

Velika noč velja za najstarejši in najpomembnejši krščanski praznik – nekoč povezan izključno z družinskim praznovanjem Kristusovega vstajenja in prihoda pomladi. Tudi v Brkinih praznik bogatijo mnoge šege in navade, ki se od kraja do kraja razlikujejo a bistvo ostaja isto.

Na cvetno nedeljo, nedeljo pred veliko nočjo, so šege povezane predvsem z oljčnimi vejicami, ki so jih v Brkinih včasih kupovali od žensk iz Kastavščine v zameno za jajca. Prav vsi so žegnane oljčne vejice zrezali in jih običajno osoljene potresli po jaslih, da so jih pojedle živali. Tako so jih obvarovali pred boleznijo. Oljčne vejice so dajali tudi na ogenj, ker naj bi ta običaj obvaroval hišo pred strelo in gromom.

Foto: pixabay.com

Kot je za ekoper povedala kustosinja Mateja Kakež, je ogenj skozi zgodovino na praznik velike noči imel res velik pomen. “Ena od navad, ki so jih imeli ljudje na veliko noč in je ponekod prisotna še danes je blagoslov ognja. Verniki so pred cerkvijo prižgali ogenj, ki ga je župnik nato blagoslovil. Otroci so nato vzeli vsak svojo skledico v katerih so navadno bile drevesne gobe, saj le-te dlje časa gorijo in jih prižgali z blagoslovljenim ognjem. Blagoslovljeni ogenj so nato odnesli od hiše do hiše, kjer so izrekli naslednje besede: “Sv. Florjan naj vas var’je ognja noč in dan.” V dar so nato dobili sadje in sladkarije.” 

Po cvetni nedelji pa se prične veliki teden oziroma priprave na velikonočne praznike, ki jih spremljajo mnoge starodavne šege. V Brkinih je poznano posebno okraševanje velikonočnih pirhov, in sicer s tehniko praskanja. Jajca so najprej spihali, jih obarvali s čebulo in nato previdno spraskali, včasih tudi s koščki stekla, danes pa predvsem z noži ali škarjami.

Mnoge velikonočne šege in navade v Brkinih bodo tako predstavljene na razstavi na gradu Prem, katere otvoritev bo v soboto, 24. marca, ob 16. uri. Z različnimi izdelki se bodo predstavili tudi vrtci, šole, društva in skupine iz Občine Ilirska Bistrica, ki bodo na ogled do 6. aprila.