DomovKulturaSlikarska razstava Lone Verlich – Hrepenenje Sonca

Slikarska razstava Lone Verlich – Hrepenenje Sonca

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Kavarna Loggia v Kopru v septembru in oktobru 2018 gosti slikarsko razstavo Polone Kunaver Ličen, prejemnice priznanja za likovni dosežek po izboru sodelujočih likovnikov na VIII. likovnem ekstempore v starem mestnem jedru Kopra. Univerzitetna diplomirana oblikovalka in magistra umetnosti se predstavlja s ciklusom novejših del, tokrat prvič pod novim umetniškim imenom Lona Verlich.

Naslov razstave Hrepenenje sonca je povzet po naslovu enega od slikarskih del iz opusa, predstavljenega v Kavarni Loggia. Lona Verlich zadnji dve leti intenzivno raziskuje znotraj mešane tehnike akril – decoupage in ter prečiščuje svoj donedavno živahen barvni spekter. Nenadoma povsem umirjene, v naravnih tonih naslikane podlage slik so kakor oaza za živahne geometrične in teoretično premišljene detajle, ki so kompozicijsko harmonično umeščeni v likovne kompozicije. Simbolika likov, ki se pojavljajo v novih delih, nosi ozadje teže časa in spominov, ki jih umetnica niza na likovne površine.

Nesoglasja, beg, jeza, ujetost, nerazumljenost in končno tudi upanje, ženska duša, vera. Umetnica je v svoja dela na zelo simbolen način ujela lastna dojemanja v zvezi s smrtjo, z odhajanjem ljudi iz tega sveta, saj se je v tem letu sama velikokrat soočala z izgubo bližnjih.

Ostale teme, ki se jih Lona dotika, zajemajo človeka – ustvarjalca, kot svobodno bitje, ki pa ga nenehno omejujejo demoni iz preteklosti. Srečanje s temi demoni pa prinese različne razplete in zaključke. Umetnica, ki ustvarjalno raziskuje v tehniki akril in decoupage, poglablja svoj slikarski stil, zelo opazna sprememba je izčiščenost in umirjenost njenega kolorita ter pojav novega simbola – človeške figure v obliki keglja, slednji se pojavlja v vseh delih iz novejšega obdobja.

Pričujočo razstavo je omogočila Mestna občina Koper, organizator likovnega ekstempore v starem mestnem jedru Kopra in predstavlja del nagrade Poloni Kunaver Ličen / Loni Verlich za prejeto likovno priznanje na letošnjem ekstempore.