DomovKulturaSprehod skozi jaslice umetnice Tatjane Prodan Tihec

Sprehod skozi jaslice umetnice Tatjane Prodan Tihec

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Tatjana Prodan Tihec z Manžana je vsestranska umetnica, ki svojim delom vdahne dušo. Slike, lutke, kipci, nakit ter tudi vse ostale stvaritve nosijo v sebi močan pomen, saj je vanje vpletena njena življenjska zgodba in cela paleta čustev, ki ne pustijo ravnodušnega nikogar, ki se sprehodi med Tatjaninimi deli. Ustvarjalnost gospe Tatjane ne pozna meja, med drugim vsako leto navdušuje tudi z jaslicami, ki odražajo aktualno dogajanje doma in po svetu.

Ekipa eKopra se je na sončno sredo odpravila skozi romantične manžanske ulice, v katerih kraljujejo stare istrske hišice. V eni izmed njih biva tudi umetnica Tatjana Prodan Tihec, ki nas je z veseljem sprejela v svoj dom. Ko prestopite prag njene hiše, vas umetnost oblije z vseh strani, čisto vsak prostorček na steni so namreč zasedle slike, ki vas popeljejo skozi različna življenjska obdobja gospe Tatjane. Pogled se končno ustavi na nenavadnih, a nadvse čarobnih jaslicah, ki so nastajale več let.

jaslice
Jaslice Tatjane Prodan Tihec. Foto: ekoper.si

Jaslice z dušo

Jaslice Tatjane Prodan Tihec vas popeljejo od Manžana do solin v Sečovljah. Vaš pogled se bo spočil ob občudovanju kulturne dediščine, ki jo je Tatjana zajela v svoje delo. Zagotovo boste opazili tipično istrsko hišo, prave istrske škrle, oljke, kakijeva drevesa in kanelo. Tu so tudi šavrinke, istrske gospe, ki so nekoč hodile v Trst in prodajale različne izdelke. Pozabila ni niti na vaške čenče ob šterni in delavca v solinah. Med živalmi pa ob ovcah kraljujeta osel in boškarin, ki ju je postavila v bližino Jožefa, Marije in Jezuščka.

Še posebej zanimive so jaslice zato, ker je Tatjana vanje vložila tudi delček sebe. Pred natanko sedmimi leti je namreč po hudi prometni nesreči sina, ki je nesrečo zahvaljujoč svoji trdni volji do življenja preživel, v zahvalo napravila figure svoje družine, ki se s sklenjenimi rokami zahvaljujejo v nebo. Svoj prostor so v jaslicah našli tudi trije mirovniki, ki Tatjano spremljajo že vse življenje. To so mati Terezija, dalajlama in papež Janez Pavel II., eden prvih papežev, ki je imel fizični stik z ljudmi in jim je tudi pomagal.

Jaslice
Svoj prostor so v jaslicah našli tudi trije mirovniki, ki Tatjano spremljajo že vse življenje, mati Terezija, dalajlama in papež Janez Pavel II. Foto: ekoper.si

Družbenokritične jaslice

Vsi vemo, da so jaslice spomin na skrivnost utelešenja Božjega sina, ki je postal človek, da bi nas zveličal. Jaslice se dotaknejo src vseh, tudi tistih, ki ne verujejo, saj je njihovo poslanstvo plemenito. Govorijo namreč o preprostosti, solidarnosti, bratstvu, intimnosti, prijateljstvu, slogi in miru. Tudi jaslice Tatjane Prodan Tihec so vse to in še veliko več.

Naj jaslice prinesejo mir v vsako hišo

Poleg tega, da opominjajo na kulturno dediščino, so tudi družbenokritične, saj so vanje vključeni brezdomci in begunci, ki so od sveta, v katerem vladata ljubezen in mir, ločeni z bodečo žico. Tatjana jo je ponazorila s prepletenimi vejami, kar si lahko razlagamo tudi kot poziv k temu, da naj meje padejo, človeške vezi pa naj se prepletejo in okrepijo. Bistveno je, da si med seboj pomagamo, saj se lahko usoda kaj hitro obrne in se tudi sami znajdemo v stiski.

jaslice
Brezdomci ob ognju in prepletene veje (desno), ki simbolizirajo bodečo žico. Foto: ekoper.si

Jaslice za srečo

Tatjanine jaslice vsebujejo tudi prizor, ki bo pritegnil vsaj malo vraževerne. Vsem, ki v to verjamejo, namreč prinaša srečo pastirček s tremi prašički. Pujs naj bi namreč pomenil blagostanje. “V starih izročilih je veljalo, da je bogat tisti, ki je imel doma vsaj enega pujsa, saj je bil preskrbljen z mesom in mastjo,” nam je zaupala Tatjana.

Jaslice imajo tudi močan umetniški pomen, saj je Tatjana čisto vsak del, tudi najmanjšega, izdelala ročno. Poleg tega je v njenem delu zaslediti ogromno natančno izdelanih podrobnosti, ki jaslicam resnično dodajo magičen pridih. Figure so izdelane iz das mase in vsaka od njih nosi v sebi zgodbo, ki je del Tatjane in tudi del vseh nas.

“V svoje delo dam sebe, dam vse tisto, kar sem jaz,” je za eKoper povedala Tatjana Prodan Tihec.

jaslice
Tatjana je upodobila tudi svojo družino. Foto: ekoper.si

Nad jaslicami navdušenja ne skriva niti oče Primož Krečič iz koprske stolnice, saj podajajo svetu čudovito sporočilo.

“Jaslice Tatjane Prodan Tihec nosijo zelo močno in lepo sporočilo, sporočilo o miru, slogi, moči, sporočilo, ki se dotakne vseh ljudi, vernih in nevernih. Jaslice so resnično nekaj posebnega v našem prostoru. Izražajo duha usmiljenja do ljudi, v današnjem času so to begunci in brezdomci, ki si želijo izhoda iz lastnega trpljenja. Tatjana je uspela evangelijsko predstaviti pomen božiča. Združila je svete ljudi današnjega časa, ki so in še vedno ponašajo v svet besedo miru. Upodobila je mater Terezijo, papeža Janeza Pavla II. in dalajlamo. Jaslice so resnično edinstvene,” je za eKoper povedal oče Primož Krečič.

Umetnica, ki je prejela pohvalo Mestne občine Koper

Tatjana Prodan Tihec je prejela tudi pohvalo Mestne občine Koper, in sicer na izboru spominka Mestne občine Koper. Nagrado je prejela za izdelavo ogrlic iz kanel, ki jih izdeluje že več let, pri tem pa uporablja samo naravne materiale, kot so kurkuma, kava in ostala naravna barvila, s katerimi obarva kanelo, iz katere kasneje nastane čudovit nakit. *

tatjana-prodan-tihec
Tatjana Prodan Tihec med svojimi izdelki. Foto: facebook Tatjane Prodan Tihec

Spodnji videoposnetek naj vas zapelje skozi čudoviti svet Tatjaninih jaslic.