DomovKulturaSto petnajst let Pihalnega orkestra Sv. Anton

Sto petnajst let Pihalnega orkestra Sv. Anton

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Jutri ob 19. uri bo v prostorih zadružnega doma v Svetem Antonu potekal tradicionalni novoletni koncert, kjer bo Pihalni orkester Sveti Anton obeležil tudi 115-letnico obstoja.

Na odru se bo pihalnemu orkestru pridružili Lovski pevski zbor Dekani pod vodstvom Antona Baloha in pevski zbor OŠ Elvire Vatovec Prade.

pihalni-orkester
Pihalni orkester Sv. Anton praznuje 115 let. Foto: Pihalni orkester Sv. Anton

Pihalni orkester Sv. Anton ima dolgo in bogato tradicijo

Kot posledica narodnega oblikovanja so konec 19. stoletja pričela delovati mnoga slovenska pevsko-bralna in kulturna društva. V teh društvih so se kasneje izoblikovale tudi godbene skupine. Tako je bilo tudi v Svetem Antonu, kjer so se antonske skupine združile v godbo na pihala ter leta 1901 pod vodstvom kapelnika Pierra Apollonia iz Bertokov izvedle svoj prvi skupni nastop. Iz ohranjeni virov je moč razbrati, da so si morali denar za prve inštrumente izposoditi v posojilnici v Veroni. Odplačevanje dolgov je bilo težavno, a zagnani godbeniki so se znašli in dolg vrnili s pomočjo dodatnega dela na posestvih premožnih gruntarjev. Kljub velikanskemu ustvarjalnemu zagonu pa se jim najbrž še sanjalo ni, da bo orkester v letu 2016 praznoval kar 115 let obstoja.

Igranje v godbi na pihala je v Svetem Antonu oblika druženja, za mlade člane pa ima tudi vzgojno vlogo, saj delo v orkestru vpliva na njihovo disciplino, vztrajnost, željo po uveljavitvi ter profesionalnost. Godba trenutno šteje približno 40 članov, med katerimi je veliko mladih glasbenikov. Godbeniki iz Svetega Antona so zelo aktivni, saj se udeležujejo različnih koncertov, koncerte pa prirejajo tudi sami in mnogi od njih so zaradi pozitivnega odziva publike postali kar tradicionalni. Vsako leto tako priredijo božični in velikonočni koncert, prvomajsko budnico ter koncerta ob dveh vaških praznikih – julija ob spominu Karmelske matere Božje in januarja ob prazniku sv. Antona Puščavnika.

pihalni-orkester
Godba šteje približno 40 članov, med katerimi je veliko mladih glasbenikov. Foto: Pihalni orkester Sv. Anton

Godba se je uspešno predstavila tudi tujini

Kot je zapisano na uradni spletni strani pihalnega orkestra iz Svetega Antona, se je godba predstavila tudi v tujini. Večkrat je bila na gostovanjih v Španiji, Bolgariji, Italiji, na Hrvaškem ter v Bosni. V zadnjih letih se je odlično izkazala tudi v figurativnem korakanju, ki so ga pred občinstvom prvič prikazali julija 2013 in se tako postavili ob bok mnogim evropskim paradnim orkestrom.

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je godbo vodil dirigent Stanko Bembič, ki je svoje glasbeno znanje pridobival kot basist v italijanskem vojaškem orkestru. Članom godbe je Bembič skrbno predajal tako teoretično kot praktično znanje. V njihov repertoar so se takrat uvrščale predvsem polke, koračnice ter valčki. Bembičevo delo je nadaljeval Fabijo Vatovec, ki je v program uvrstil tudi koncertne skladbe. Po dvajsetih letih vodenja je Vatovec godbeno taktirko predal dirigentu Karlu Glavini, ki ima velike zasluge pri tem, da je kakovost pihalnega orkestra od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja na zavidljivo visokem nivoju. Godbenike je za njim prevzel dirigent Darij Pobega, s katerim je godba obeležila stoto obletnico delovanja in ob tej priložnosti priredila tudi svečano akademijo.

Jutri ob 19. uri bo Pihalni orkester Sveti Anton pod vodstvom Giorgia Prašlja v dvorani zadružnega doma v Svetem Antonu obeležil 115. obletnico obstoja. Obeta se zanimiv večer, ki vas bo z glasbo popeljal skozi zgodovino v sedanjost. Vabljeni! *