DomovKulturaV koprski galeriji razstava Blue – Modro

V koprski galeriji razstava Blue – Modro

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes ob 18. uri bodo v Galeriji Meduza odprli razstavo Marte in Karla Pavlinc z naslovom Blue – Modro.

Marta in Karel Pavlinc živita v Istri in ustvarjata v keramiki in papirju, oba pa sta aktivno sodelovala tudi v procesu umeščanja keramike v polje sodobne likovne umetnosti. Eno od njunih skupnih razstav smo si leta 1996 lahko ogledali prav v koprski Meduzi, kamor se po 20 letih znova vračata s prostorsko postavitvijo najnovejših keramičnih del.

V njunih delih odseva raznolikost istrske pokrajine, njena magičnost in barvitost. Za njuno keramiko je značilno tudi, da je pogosto opremljena s teksti.

Kustosinja Tatjana Sirk je zapisala, da je “v domiselno oblikovanem katalogu ob omenjeni razstavi, obogatenim z avtorsko keramiko in s statusom knjige umetnika, opaziti suvereno identiteto obeh avtorjev, ki jo je umetniški par po številnih skupnih razstavah ohranil vse do danes. Njune različne ustvarjalne poetike so v keramičnih objektih, ki se vizualno spajajo in dopolnjujejo ter dosegajo visoko estetsko vrednost, vedno brezhibno likovno interpretirane.

modro
Razstava Blue – Modro. Foto: obala.net

Oblikovanje keramike v osnovi določata forma in površina, njuno razmerje je podrejeno različnim likovnim pristopom, ki zaznamujejo posamezne avtorje in sooblikujejo umetniško vrednost keramičnih objektov. Ta se dokončno potrjuje zunaj ateljejev in v odnosu do drugih skulptur. Kiparsko-konceptualni ustvarjalni pristop, značilen za Karla Pavlinca, se bolj ali manj izrazito prepleta s slikarskim, ki opredeljuje keramiko Marte Pavlinc. Njuni avtorski dosežki, ki sta jih ustvarila v bogatem kreativnem obdobju, ob tem vedno ohranjajo individualni likovni slog in osebno izpovednost. V sinergiji njune slogovne različnosti je zaznati moč ustvarjalnega naboja, ne da bi se umetnika pri tem bala, da bi drug drugega preglasila. Skupaj ustvarjata zaključen ambient, v katerem se prelivajo barve, estetika in ustvarjalna modrost.”

Vabljeni torej v Galerijo Meduza Koper, kjer se bosta ob 18. uri po 20 letih s svojimi deli znova predstavila Marta in Karel Pavlinc. *