DomovKulturaSvoja vrata je včeraj za javnost odprl obrambni stolp v Glemu

Svoja vrata je včeraj za javnost odprl obrambni stolp v Glemu

KulturaTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj je svoja vrata za širšo javnost odprl obrambni stolp v Glemu, ki bo odlično prizorišče manjšim kulturnim dogodkom, namenjen pa bo tudi protokolarnim srečanjem, promociji lokalne gastronomske ponudbe in drugim vsebinam povezanih s turizmom.

Če je do pred kratkim še kdo dvomil, da je bila odločitev o nakupu nekdanjega obrambnega stolpa v Glemu slaba in nepremišljena poteza koprske občine oz. njenega župana Borisa Popoviča, je bilo včeraj jasno, da se je pošteno motil. Novo pridobitev so z odprtimi rokami in navdušenjem sprejeli tako krajani Glema, Boršta, Laborja, Marezig in drugih okoliških krajev kot tudi preštevilni obiskovalci, ki verjamejo, da bo stolp že v kratkem postal pomembna turistična točka, ki bo kraju vdahnila novo življenje in vsebine.

»Ko se je izkazala priložnost, da koprska občina kupi ta stolp, nismo dolgo razmišljali, saj smo vedeli, da bo kraju kot tudi naši občini prinesel tisto dodano vrednost in turistične vsebine, ki jih na tem območju doslej še ni bilo,« je včeraj v svojem nagovoru poudaril podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, ob tem pa dodal, da tako kot Istra niso le obala, morje in sonce, tako tudi Mestna občina Koper ni zgolj njeno čudovito mestno jedro, temveč je pomemben del tudi slikovito zaledje in zaledne krajevne skupnosti, med katere sodi tudi Boršt. Zbrane je pozdravil tudi predsednik krajevne skupnosti Boršt Josip Kodarin, ki ni skrival navdušenja in je večkrat poudaril, da je stolp v Glemu nedvomno ena pomembnejših pridobitev za kraj in celotno krajevno skupnost, ki poleg turizma prinaša tudi številne druge pozitivne učinke.

Glemski stolp, pred petsto leti obrambni stolp, je tako od včerajšnjega dne tudi uradno večnamenski objekt, ki odpira možnosti za razvoju številnih vsebin, kulturnih, družabnih in zabavnih, v prvi vrsti pa bo njegova vloga promocija turizma in sadov slovenske Istre ter pestrih programov koprskega zaledja. V njem bo možnost organizirati manjše kulturne dogodke, kot so literarni večeri in glasbena srečanja, služil pa bo tudi kot razstavni prostor, ki bo obiskovalcem predstavil zgodovinski razvoj vasi in samega stolpa, kot tudi bogato zgodovino kulturne in gastronomske dediščine Istre.

Objekt bo na račun imenitne lokacije in edinstvenega razgleda namenjen tudi posebnim protokolarnim srečanjem ter drugim priložnostnim dogodkom. Poleg tega bo v sklopu vodenih degustacij, posebnih gastronomskih tematskih večerov in trgovinice z gastronomskimi in drugimi spominki objekt namenjen tudi promociji tipičnih produktov Istre in drugim s turizmom povezanih aktivnosti. Mestna občina Koper je v sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, vaščani Glema ter drugimi akterji Mestne občine Koper pripravila tudi načrt upravljanja in trženja objekta, ki opredeljuje tri ključna področja aktivnosti, in sicer gastronomijo, kulturo in turizem.

Obrambni stolp v Glemu je včeraj dobil novo vsebino

Zgledna rekonstrukcija po obstoječih ruševinah in ohranjenih pisnih virih, starih risbah in zapisih osupne vsakega obiskovalca, prav tako kot ga osupne tudi prečudovit razgled, ki se odpira s terase pred samo stavbo.

V pritličnih prostorih se nahaja galerijski prostor, v katerih se predstavljajo lokalni vinarji, oljkarji in pridelovalci domačih izdelkov, razstavni prostor je občina uredila tudi v zgornjih prostorih, kjer so razstavljene čudovite fotografije stolpa kot tudi opisi zgodovinarja Salvatorja Žitka, ki pričajo o bogati zgodovini in pomenu tega objekta v preteklosti. V najvišji etaži, od koder se razprostira čudovit pogled na slikovito koprsko zaledje in seže vse tja do morja, pa se nahaja večnamenski prostor, primeren za organizacijo različnih protokolarnih dogodkov, sprejemov, kot tudi manjših butičnih prireditev.

Poleg glavnega objekta stoji še dodatni objekt, v katerem so servisni prostori, pisarna in stanovanje, stolp pa ima tudi svojo kantino, v kateri se odraža tipičen istrski slog in predstavlja nedvomno najzanimivejši prostor mogočne utrdbe. Klet je povezana tudi z drugimi bivalnimi prostori objekta, iz nje pa se lahko dostopa tudi na čudovit vrt, kjer že sedaj uspeva veliko zelenja, cvetja in kaktusov.