DomovKulturaTitov trg v soju sveč in opernega spektakla

Titov trg v soju sveč in opernega spektakla

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Včerajšnja večerna glasbena predstava na intimno osvetljenem Titovem trgu, v soju sveč in odsevu polne lune, je pustila sled na skoraj 800 obiskovalcih opernega spektakla. Več kot dve uri trajajoč operni koncert, z glasbeno spremljavo perfekcionistične videmske filharmonije, ki je svoje note odigrala profesionalno in z izjemno preciznostjo, je publiko priklenil na sedišča, vse do znamenite Puccinijeve Nessun dorma, ko so vsa čustva poslušalcev privrela na površje z glasnim aplavzom in ovacijami ob znanem refrenu Vincerò… 

Poleg znamenite Pucinijeve arije Nessun dorma, ki so jo odigrali v sklepnem dejanju opernega večera, so glasbeni virtuozi sinoči občinstvu postregli tudi z nekaterimi nič manj znanimi arijami svetovnih skladateljev, kot so Rossini, Puccini, Catalani, Donizetti, Verdi, Bellini in Mozart.

Tespisov voz želi operno glasbo približati širšemu občinstvu

Le dobra tri leta po tem, ko smo bili v Kopru deležni vrhunske izvedbe ene najbolj znamenitih oper skladatelja Gioachina Rossinija »Seviljski brivec«, se je projekt »Il carro di Tespi« vrnil na »mesto zločina«. Tokrat s koncertom opernih arij »Nessun dorma«, ki so v zadnjih letih dosegle kultni status in so postale tudi zaščitni znak najbolj znanega opernega pevca, Luciana Pavarottija.

Tudi tokrat je pod projekt podpisan dirigent društva Filarmonia, Alfredo Barchi, ki ga odlikuje bogata glasbena kariera. Študiral je oboo s prof. Ginom Sivierijem in orkestrsko dirigiranje s prof. Gianfrancom Masinijem, na odru pa koncertiral s sekstetom ”Sestetto Poulenc”. Prejel je številna priznanja na regijskem in državnem nivoju, od leta 1989 pa je tudi redni profesor na konzervatoriju “J. Tomadini”  v Vidmu.