DomovKulturaSodeluj pri zbiranju in ohranjanju premične kulturne dediščine!

Sodeluj pri zbiranju in ohranjanju premične kulturne dediščine!

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V etnološki zbirki na Gramscijevm trgu je v prvem nadstropju na ogled razstava Stkana preteklost, ki nas seznanja z pridobivanjem niti, izdelavo tekstila in oblačil. Predstavljena je vzgoja in obdelava tekstilnih surovin, rastlinskega (lan, konoplja, brnistra) in živalskega izvora (volna, svila), so sporočili iz Pokrajinskega muzeja Koper. 

Preslica. Foto: Pokrajinski muzej Koper

Razstavljene muzealije prikazujejo zahtevne postopke čiščenja in česanja vlaken, oblikovanje niti z orodjem za predenje – preslico, ki je bila neločljivi del ženskega sveta, povezana z njeno simbolično govorico. Preslica je bila orodje in okras, predmet znanja in ugleda, zato tudi krašena in čaščena in ji na razstavi namenjamo posebno pozornost, vključno z njeno mitološko vsebino (Eva in Marija predica). Predenje je pripadalo ženskam in jih je spremljalo vse od otroške dobe pa do smrti in je bilo povezano z mnogimi simbolnimi dejanji in obredi.

Vabljeni na ogled in spoznavanje čudovite preteklosti – ko je bilo predmetov manj, a so bili ti obdarjeni z več poslanstvi in simboliko.

Preslica je bila orodje in okras, predmet znanja in ugleda. Foto: Pokrajinski muzej Koper

Pokrajinski muzej Koper še posebej vabi k sodelovanju pri zbiranju in ohranjanju premične kulturne dediščine: v kolikor posedujete oblačila in oblačilne dodatke ter predmete povezane z izdelavo oblačil ter bi jih bili pripravljeni podariti muzeju, jih bodo z veseljem sprejeli.