DomovKulturaVittore Carpaccio: 500 let Contarinijeve slike

Vittore Carpaccio: 500 let Contarinijeve slike

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Lansko leto smo praznovali 500. obletnico oltarne pale, ki krasi stolno cerkev v Kopru, letos pa je 500. obletnica namenjena Contarinijevi sliki. Leta 1517 je beneški slikar Vittore Carpaccio na platno namreč zabeležil nepozabni trenutek koprske zgodovine in sicer slavnostni prihod podestata Sebastiana Contarinija v Koper.

Koper je bil v tistem obdobju v okviru Beneške republike na vrhuncu svojega blišča, njegov župan, oziroma podestat Sebastiano Contarini pa je bil izjemen politik in diplomat. Spretno je tkal niti koprske zgodovine in jo skušal obvarovati pred vdori in vojnami ter mesto arhitekturno in kulturno obogatil. Med drugim je leta 1516 dal zgraditi tudi slovita Mudina vrata.

Foto: Pokrajinski muzej Koper

Original slike Vittoreja Carpaccia začasno hranijo v Museo Sartorio v Trstu. V Hiši Carpaccio pa si lahko na ekranu na dotik ogledate visokokakovostno digitalno reprodukcijo z aktivnimi točkami in opisi detajlov na sliki, kar omogoča nov način doživljanja slike oz. »vstop« v sliko.

Pol tisočletja stara slika Vittoreja Carpaccia “Slavnostni vhod podestata Sebastiana Contarinija v koprsko katedralo” slavi začetek Contarinijevega uradovanja v Kopru. Upodobljen je trenutek, ko se je po protokolarnem sprejemu novega podestata, s prihodom pred stolnico pričel cerkveni del slovesnosti podestatovega “ustoličenja”. Prizor spremljamo z zornega kota škofa Bartolomea iz Sonice, ki je na glavnem vhodu stolnice pričakal prvega moža beneške province.

Družina Contarini je ena najstarejših in premožnejših patricijskih beneških družin. Njihova rodbina je dala kar osem dožev. Imeli so tudi naziv Konjeniki sv. Marka, ki je bil deden. Poleg tega so bili vpisani tudi v uradni seznam italijanskega plemstva. V registru koprskega plemstva pa so Contariniji navedeni od leta 1431.