DomovKulturaPrivoščite si vikend zborovskega petja

Privoščite si vikend zborovskega petja

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

V organizaciji Mešanega pevskega zbora Obalca Koper bo v tem tednu na obisku na slovenski obali Ženski pevski zbor Cantica Bohemica iz Litoměřic (Češka Republika). V petek 25. bo gostoval v Piranu, že v soboto 26. avgusta pa ga boste imeli priložnost videti tudi v Kopru, v dvorani Sv. frančiška Asiškega.

Na koncertu, ki bo v petek, 25. avgusta, ob 20.30 v Pastoralno kulturnem centru Georgios v Piranu, se bosta v objemu piranskega obzidja predstavila Mešani pevski zbor Obalca Koper z zborovodjo Sonjo Mezgec in Ženski pevski zbor Cantica Bohemica iz Litoměřic z zborovodjema Vladimírjem Frühauf in Dominiko Valeškovo.

Zbor Cantica Bohemica je začel z delovanjem v septembru 2000 pod vodstvom prof. Vladimíra Frühaufa in posveča posebno pozornost zborovskim skladbam čeških in tujih skladateljev, poleg tega pa vsako leto organizira tradicionalne mednarodne dneve zborov v Litoměřicah. Zbor je bil absolutni zmagovalec mednarodnega tekmovanja božične in avanturistične glasbe v Pragi “Pražské Vánoce 2004”, leta 2005 pa je nastopil na festivalu »Cori d’Europa 2005« v Italiji kot predstavnik čeških zborov.

Foto: Mešani pevski zbor Obalca Koper

Sledil bo še koncert v soboto, 26. avgusta, ob 20. uri, v Dvorana Sv. Frančiška Asiškega v Kopru, kjer bo poleg ženskega zbora Cantica Bohemica iz Litoměřic in Mešanega pevskega zbora Obalca Koper nastopil še Moški pevski zbor Srečko Kosovel Ajdovščina pod vodstvom Matjaža Ščeka.

Moški zbor Srečko Kosovel je bil ustanovljen leta 1944 v Gravini v Italiji. Pod umetniškim vodstvom Rada Simonitija se je zbralo veliko število primorskih fantov – taboriščnikov, ki so bili mobilizirani v italijansko vojsko. Ob 70-letnici delovanja je predsednik republike Borut Pahor vročil odlikovanje red za zasluge za uresničevanje kulturnega poslanstva z uspešnim uveljavljanjem slovenskega zborovskega petja in krepitev narodne zavesti. Junija letos se je zbor udeležil mednarodnega pevskega tekmovanja Anton Bruckner v Linzu (Avstrija) in prejel srebrno priznanje in najvišjo oceno med srebrnimi zbori.

Ljubitelje zborovske glasbe ste tako vabljeni na glasbeno poslastico pred začetkom novega šolskega leta!