DomovKulturaTudi Koper v objemu dobrote

Tudi Koper v objemu dobrote

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj se je pričel letošnji Teden Karitas, ki svoje srce odpira na 459 župnijskih Karitas, na katerih se čez vse leto 11.000 prostovoljcev trudi objeti ljudi v stiski, jim dati oporo in povrniti dostojanstvo.

Teden Karitas letos poteka pod geslom »V objemu dobrote«. Z deli in odnosom dobrote spodbuja k pomoči, podpori in opogumljanju človeka v stiski, da bi ta ob podpori prostovoljcev, sodelavcev Karitas in vseh ljudi, ki so odprtega srca, lažje rešil stisko in probleme, s katerimi se je srečal v življenju.

Stiska družin in posameznikov vse večja

Žal se tudi v Sloveniji v zadnjih letih zaradi slabših družbenih razmer, brezposelnosti, nerednih ali prenizkih dohodkov še naprej poglablja stiska družin in posameznikov. Posledica so temu pridružene bolezni, različne duševne motnje in zadolženost. Karitas s svojo mrežo pomaga več kot 100.000 ljudem v stiski, med njimi več kot 20.000 družinam, ki kljub prejemanju denarne socialne pomoči ne morejo samostojno preživeti. Ob vsej materialni pomoči je izredno pomembna tudi človeška bližina prostovoljcev.

koncert-1
Tudi na letošnjem Klicu dobrote se bo zvrstilo veliko število slovenskih glasbenikov. Foto: jzsocio.si

Vsak darovalec, sodelavec in prostovoljec s sočutjem in odprtostjo lajša stisko in probleme, s katerimi se v življenju srečujejo posamezniki in družine v pomanjkanju. Objem, ki ga lahko podarita oba – dobrotnik in obdarjenec, sodelavec Karitas in prejemnik pomoči – prinaša v življenje novo kvaliteto. Je več kot pozdrav, je sprejemanje človeka v svojo bližino. Objem dobrote, ki je darovana in izkazana na pravi način, s pravim namenom, je prostor rasti in svobode, območje zaupnosti in varovanja dostojanstva.

15032196_1184336698314416_4113236546656396561_n
Karitas s svojo mrežo pomaga več kot 100.000 ljudem v stiski. Foto: karitas.si

Dobrota in pomoč sočloveku tudi v Mestni občini Koper

V Tednu Karitas bodo župnijske Karitas pripravile dogodke, dneve odprtih vrat in manjše koncerte. Na nacionalni ravni bo potekal dobrodelni koncert Klic dobrote, ki vsako leto privabi številne obiskovalce. Ti pomagajo Karitas zbrati nujno potrebna sredstva za lajšanje stisk najrevnejših družin po vsej Sloveniji. Teden dobrote se bo sklenil v nedeljo, 27. novembra, z različnimi praznovanji po župnijah po Sloveniji.

Škofijska Karitas Koper je danes pripravila dan odprtih vrat v centru v Bertokih in predstavila svoje programe. Že v četrtek pa se lahko namenite na sedež Istrske območne Karitas, center Karitas, ki deluje na Trgu Brolo v Kopru. »Želimo si, da dobrota objame tudi Koper, zato vas vabimo na dan odprtih vrat v naše prostore,« nam je zaupala Pavla Brec, voditeljica Istrske območne Karitas, center Karitas. *